Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 11.3.2016

PT

Kevät toi muurarin

Aurinko pilkistelee pilvien takaa, räystäät tiputtavat vettä ja linnut laulavat. Kyllä, uskottava se on, että olemme jo kevään kynnyksellä ja sehän tarkoittaa sitä, että Suomi herää talvihorroksestaan. Muun Suomen ohessa heräilee myös rakennusala. Kuten vanhassa Tapio Rautavaaran laulussa jo tiedettiin: "Kevät toi muurarin, Kevät toi maalarin ja rakennuksille hanslankarin..."

Lumien sulaessa ja pakkasen hellittäessä moni käynnistää talopakettinsa pystyttämisen tai päättää kevätauringon inspiroimana remontoida asuntoaan. Yhtä kaikki, rakentaminen ja remontoiminen saa buustia lähestyvästä kesästä. Alan suurimmat messut järjestetään tänä viikonloppuna Lahdessa ja sen tähden mekin olemme lehdessämme pyhittäneet peräti 10 sivua pelkästään rakentamiselle ja remontoimiselle. Kannattaa laittaa lehti säilöön, sillä sivuilta löytyy hyviä vinkkejä remontoijille, rakentajille, sisustajille, energiansäästäjille jne.

Valtionvarainministeriön rakennusalan suhdannetyöryhmän (RAKSU) viimeisin raportti helmikuulta kertoo rakentamisen kääntyneen parempaan suuntaan. Lähes kaikki alan indikaattorit osoittavat kasvua tai suunta on ainakin ylöspäin. Rakentamisessa on siis edessä kohtuullisen hyvä vuosi. Pitkään aikaan ei ole kerrottu näin positiivisia kuulumisia rakennussektorilta. Toisaalta on huomattava, että muutosprosentit ovat isoja, koska rakentaminen lähtee liikkeelle matalalta tasolta. RAKSU ennustaa koko rakentamisen kokonaistuotannon kasvavan v.2016 noin 3-4%.

Asuntojen korjausrakentamisen RAKSU arvioi kasvavan edelleen, mutta hidastuvan noin 2 prosenttiin, koska elvytysvaikutukset eivät näy enää tämän vuoden korjaamisessa. Toisaalta korjaamista riittää, koska peruskorjausikään tulossa olevan asuntokannan määrä kasvaa edelleen. Kasvun taustalla ovat RAKSUN mukaan kasvavat korjaustarpeet 1970- ja 1980-luvun rakennuksiin. Uusimisikään tulevat mm. julkisivut, katot, parvekkeet, ikkunat ja LVIS-järjestelmät. Myös matala korko ja lainojen hyvä saatavuus oikein mitoitettuihin remontteihin nähden tukevat kasvua.Talonrakentamisen kustannuksien RAKSU ennustaa nousevan tänä vuonna edelleen maltillisesti. Vuonna 2017 odotuksena on hintojen hitaan nousun jatkuminen. Rakennusalan työllisyysodotus on myönteinen.

Eli vaikka koko maan talous kyntääkin, näyttää siltä, että rakennusalalla nousua on jo luvassa. Paistaa se kevätaurinko joskus risukasaankin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset