Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17
lisää naisasiaa arvostelua nainen ei salli. arvostelin yhtiön hallituksessa.minut puotettiin hallituksesta.tapahtui 2 minulle mieluisaa asiaa.naiset esitteli jälleen itseään.tämä pieni uutinen suuri asia. 26.06.2017 09:48
naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 4.3.2016

PT

Yhteiskuntasopimus light-versiona

Sipilän hallituksen lempilasta eli yhteiskuntasopimusta on palloteltu edestakaisin jo liki vuoden verran. Monta kertaa se on jo haudattukin, mutta zombien lailla, aina se on noussut kuolleista meille kummittelemaan. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että tuo sopimus saadaan kuin saadaankin maaliin. Ei tietenkään ihan sellaisena kuin hallitus sen alunperin olisi halunnut, mutta olisiko tässä työmarkkinajärjestöjen masinoimassa sopimusehdotuksessa kyse nyt sitten jonkinlaisesta yhteiskuntasopimuksen kevyt-versiosta tai kompromissien kompromissi-ratkaisusta. Siltä ainakin vahvasti tuntuu.

Jotenkin tuntuu myös siltä, ettei ihan viimeistä sanaa tässä yhteiskuntasopimus-asiassa ole sanottu. Työmarkkinajärjestöt nimittäin edellyttävät, että niiden neuvottelema sopimus korvaa hallituksen niin sanotut pakkolakitoimet ja että hallitus peruuttaa 1,5 miljardin lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja toteuttaa kaavailemansa tuloveronkevennykset. Vastaavasti yrittäjät eivät ole tyytyväisiä tehtyyn sopimusehdotukseen, sillä yhteiskuntasopimuksen vaikutukset jäävät hyvin kauaksi siitä, mitä hallitus alunperin siltä vaati julkisen talouden tervehdyttämisen osalta.
Yhteiskuntasopimuksen pitäisi parantaa julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla, mutta siitä on alustavissa laskelmissa koossa vain 600 miljoonaa euroa kerrotaan valtiovarainministeriön laskelmissa.

Täytyy kyllä myöntää, ettei hallituksen tehtävä ole kadehdittava. Jollain ilveellä pitäisi vetää Suomi suosta, mutta pelkän vetotraktorin sijaan tässä tarvitaan myös nuorallakävelijän taitoja. Palkansaajilta ei saisi leikata liikaa eikä nostaa veroja, koska silloin vaikutetaan ostovoimaan heikentävästi ja se taas leikkaisi kotimaista kysyntää entisestään. Toisaalta yritysten toimintaedellytyksiä pitäisi parantaa, jotta ne voisivat kilpailla tasapäisesti ulkomaisten toimijoiden kanssa ja luoda kotimaahan uusia työpaikkoja. Eli aina jos kummarrat työnantajien suuntaan, tulet samalla pyllistäneeksi palkansaajille ja toisinpäin.

Nähtävästi Sipilälle kuitenkin kelpaa tällainen yhteiskuntasopimuksen light-versio, sillä onhan se tyhjää parempi ja samalla tulee vältettyä ikävältä kuulostavat pakkolait, jotka varmuudella olisivat vieneet hallituspuolueiden gallup-suosiota entistä kovempaan alamäkeen. Laiha sopu on useasti parempi kuin lihava riita.

Jos ja kun sopimus nyt vihdoinkin saadaan voimaan, niin tiedossa on erinäisten työeläke- ja sosiaalimaksujen siirtäminen osaksi työnantajilta työntekijöille. Samalla vuosittaista työaikaa lisätään 24 tunnilla eli kolmella päivällä alkaen vuoden 2017 alusta. Helpoin keino lienee lisätä työaikaan 6 minuuttia per työpäivä? Palkankorotuksia ei tipu ja julkisen sektorin lomarahoista leikataan 30% kolmeksi vuodeksi.

Omalta kohdaltani laskin YLEn sivuilla olevan laskurin avulla, että yhteiskuntasopimus toteutuessaan laskee palkkaani noin 70 euroa kuukaudessa. Nyt sitten vain odottelemaan niitä veronkevennyksiä, joita hallitus lupasi, jos yhteiskuntasopimus syntyy.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset