Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

jo on aikoihin eletty.kun nimi paperiin laitetaan.kun yöpuulle mennään naisen kanssa.mitä tästä seuraa jos tämä kehitys vielä jatkuu. 18.12.2017 09:16
ILo Herrassa on meidän ilomme ja myös terveys ja kiitos mieli ja näin ilo kasvaa aina armon kanssa ja voittaa ja me rakastamme seurata Jeesusta ja olla pelastettu hänen verensä kautta ,ei muuta tietä ,kiitos ja siunausta,Keijo södertälje 16.12.2017 14:34
joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 4.3.2016

PT

Yhteiskuntasopimus light-versiona

Sipilän hallituksen lempilasta eli yhteiskuntasopimusta on palloteltu edestakaisin jo liki vuoden verran. Monta kertaa se on jo haudattukin, mutta zombien lailla, aina se on noussut kuolleista meille kummittelemaan. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että tuo sopimus saadaan kuin saadaankin maaliin. Ei tietenkään ihan sellaisena kuin hallitus sen alunperin olisi halunnut, mutta olisiko tässä työmarkkinajärjestöjen masinoimassa sopimusehdotuksessa kyse nyt sitten jonkinlaisesta yhteiskuntasopimuksen kevyt-versiosta tai kompromissien kompromissi-ratkaisusta. Siltä ainakin vahvasti tuntuu.

Jotenkin tuntuu myös siltä, ettei ihan viimeistä sanaa tässä yhteiskuntasopimus-asiassa ole sanottu. Työmarkkinajärjestöt nimittäin edellyttävät, että niiden neuvottelema sopimus korvaa hallituksen niin sanotut pakkolakitoimet ja että hallitus peruuttaa 1,5 miljardin lisäleikkaukset ja veronkorotukset ja toteuttaa kaavailemansa tuloveronkevennykset. Vastaavasti yrittäjät eivät ole tyytyväisiä tehtyyn sopimusehdotukseen, sillä yhteiskuntasopimuksen vaikutukset jäävät hyvin kauaksi siitä, mitä hallitus alunperin siltä vaati julkisen talouden tervehdyttämisen osalta.
Yhteiskuntasopimuksen pitäisi parantaa julkista taloutta kahdella miljardilla eurolla, mutta siitä on alustavissa laskelmissa koossa vain 600 miljoonaa euroa kerrotaan valtiovarainministeriön laskelmissa.

Täytyy kyllä myöntää, ettei hallituksen tehtävä ole kadehdittava. Jollain ilveellä pitäisi vetää Suomi suosta, mutta pelkän vetotraktorin sijaan tässä tarvitaan myös nuorallakävelijän taitoja. Palkansaajilta ei saisi leikata liikaa eikä nostaa veroja, koska silloin vaikutetaan ostovoimaan heikentävästi ja se taas leikkaisi kotimaista kysyntää entisestään. Toisaalta yritysten toimintaedellytyksiä pitäisi parantaa, jotta ne voisivat kilpailla tasapäisesti ulkomaisten toimijoiden kanssa ja luoda kotimaahan uusia työpaikkoja. Eli aina jos kummarrat työnantajien suuntaan, tulet samalla pyllistäneeksi palkansaajille ja toisinpäin.

Nähtävästi Sipilälle kuitenkin kelpaa tällainen yhteiskuntasopimuksen light-versio, sillä onhan se tyhjää parempi ja samalla tulee vältettyä ikävältä kuulostavat pakkolait, jotka varmuudella olisivat vieneet hallituspuolueiden gallup-suosiota entistä kovempaan alamäkeen. Laiha sopu on useasti parempi kuin lihava riita.

Jos ja kun sopimus nyt vihdoinkin saadaan voimaan, niin tiedossa on erinäisten työeläke- ja sosiaalimaksujen siirtäminen osaksi työnantajilta työntekijöille. Samalla vuosittaista työaikaa lisätään 24 tunnilla eli kolmella päivällä alkaen vuoden 2017 alusta. Helpoin keino lienee lisätä työaikaan 6 minuuttia per työpäivä? Palkankorotuksia ei tipu ja julkisen sektorin lomarahoista leikataan 30% kolmeksi vuodeksi.

Omalta kohdaltani laskin YLEn sivuilla olevan laskurin avulla, että yhteiskuntasopimus toteutuessaan laskee palkkaani noin 70 euroa kuukaudessa. Nyt sitten vain odottelemaan niitä veronkevennyksiä, joita hallitus lupasi, jos yhteiskuntasopimus syntyy.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset