Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Sammalkulma
Onnin nuorten nurkan vetäjä Päivi Aaltonen valtakunnassaan, tukenaan taloisäntä Pekka Huhtinen, joka tuuraa silloin, kun Aaltonen on poissa. Myös kirjaston väki ja IceHearts ovat olleet suurena apuna kertoo Aaltonen.


Monitoimitalo Onni:
Sammalkulmasta tuli nuorison suosikki

Liipolan kirjasto muutti viime syksynä upouuteen monitoimitalo Onniin. Muuton yhteydessä kirjaston yhteyteen saatiin hieno sohvanurkkaus. Nimeksi nurkkaukselle annettiin komeasti Sammalkulma. Toimelasta nurkkaukseen saatiin asuinaluehankkeen peruilta vielä iso televisiokin. Nyt tuo nurkkaus on noussut nopeasti Liipolan koulun oppilaiden suosikkipaikaksi iltapäivisin. Viidakkorumpu on rummuttanut sen verran tehokkaasti, että kirjastolle saavutaan aina Launeen ja Salinkallion kouluilta asti. Koululaisilla on siis olemassa paikka, missä viettää aikaa mielekkäästi heti koulun jälkeen ja ennen kaikkea aikuisen valvovan silmän alla. Mistä on oikein kyse, ohjaaja Päivi Aaltonen?

  - Opetus- ja kulttuuriministeriö on vuodesta 2013 myöntänyt kunnille valtionavustusta koulutuksellisen tasa-arvon edistämiseen. Tavoitteena on lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantaminen ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Rahoitusta on nyt sitten tämän projektin tiimoilta kohdennettu kaupungin toimesta juurikin tänne Liipolan alueelle Monitoimitalo Onnin koulun ja päiväkodin lapsille kertoo Aaltonen

Aaltonen oli aluksi työharjoittelussa asuinaluehankkeessa Toimelassa, joka toimi viereisessä ostoskeskuksessa. Viime syksynä Toimela siirtyi Onniin, Aaltonen mukanaan. Nykyisen kaltainen toiminta ei syntynyt kuitenkaan suunnittelun tuloksena.
  - Nuoret yksinkertaisesti löysivät tämän nurkkauksen ensin ja siitä sitten heräsi ajatus ihan ohjatusta ja valvotusta toiminnasta. Itse aloitin virallisesti työssäni tämän vuoden alussa kertaa Aaltonen projektin alkutaivalta.

Maanantaista torstaihin klo 14-16 välillä Sammalkulmassa saattaa olla kerrallaan jopa parikymmentäkin 7-15 vuotiasta nuorta touhuamassa koulupäivän jälkeen. Ykkösjuttu aktiviteeteista tuntuu tällä hetkellä olevan konsolipeli FIFA 2016.
  - Jutellaan koulupäivästä, askarellaan, tehdään savitöitä tai rannekoruja, hengaillaan muuten vaan ja jutellaan kaikesta maan ja taivaan välillä. Kerran viikossa pelaamme isolla porukalla liikuntasalissa futista. Minkäänlaisia käyttäytymisongelmia ei meillä ole ollut vaikka ikähaarukka onkin aika iso. Ensi viikolla on hiihtoloma, mutta meillä toiminta jatkuu. Suunnitelmissa ensi viikolle on ainakin pulkkamäki ja torstain leffapäivä kertoo Aaltonen joka on silminnähden innostunut työstään lasten parissa.

Kokemukset toiminnasta ovat olleet hyviä, niinpä ei olekaan ihme, että alustavasti vihreätä valoa rahoituksen suhteen oltaisiin näyttämässä myös ensi syksylle.
  - Tällainen vapaaehtoinen iltapäiväryhmäsysteemi olisi hyvä saada kaikkiin kouluihin ja miksei kirjastoihinkin. Täällä nuori ei sitoudu mihinkään, vaan voi mennä ja tulla kuten haluaa. Kuitenkin paikalla on kokoajan aikuinen koordinoimassa toimintaa ja valvomassa, ettei ylilyöntejä tapahdu. Meillä ei ketään kiusata, vaan nuori saa rakkautta ja myös niitä rajoja linjaa Aaltonen

Aaltonen on perustanut Facebookiin ryhmän nimellä "Onnin nuorten nurkka" , johon hän toivoo varsinkin lasten ja nuorten vanhempien liittyvän, sillä sinne hän päivittää miltei päivittäin ryhmän kuulumisia.

-Petri Salomaa-

 


Ajankohtaista -arkisto