Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 11.2.

Pete 

Uimahallin paikka

Lahteen suunnitellusta 50 metrin uima-altaan sijoituspaikasta käydään jälleen kovaa vääntöä. Liikuntalautakunta haluaa pitkän altaan laajennuksena Kivimaan uimahallille, mutta moni valtuutettu mielisi kokonaan uutta uimahallia Launeelle. Kokoomuksen enemmistö kannattaa Kivimaata ja sosiaalidemokraatit Launetta, joten pienpuolueet ovat vaankielen asemassa.
Lahden kaupunginvaltuusto teki jo 1980-luvulla juhlapäätöksen, jonka mukaan Launeelle rakennetaan uimahalli. Myös Invalidiliiton kuntoutuskeskukselle luvattiin rakentaa uimahalli Perhepuiston viereen, kun kyseinen kuntoutuskeskus Launeelle houkuteltiin. Nähtävästi lupauksiaan ei tarvitse pitää, jos niistä on kulunut tarpeeksi aikaa vai onko Lahden kaupunki jo suunnitellut kaavoittavansa Launeen pellon kerrostaloalueeksi, kuten suuntaus nyt näyttää olevan?

Kivimaan vaihtoehto tulisi kyllä halvemmaksi, mutta tässä tapauksessa ei kannata säästellä. Kivimaan vaihtoehto kuulostaa meikäisen korviin lähinnä huonolta väliaikaisratkaisulta.
Lahdessa on nyt jo kolme ahdasta ja alimitoitettua uimahallia enkä usko Kivimaan uimahallista edes lisäsiivellä tehtävän nykyaikaista ja toimivaa uimahallia. Lisäksi ihmetyttää mihin saadaan autoille tarpeeksi parkkitilaa Kivimaalla, kun taas Launeelle sitä on helposti saatavilla.
Jotkut ovat maininneet Saksalan uimahallin sijaitsevan liian lähellä Launetta. Höpö, höpö sanon minä! Launeen pelloilta on Saksalan uimahalliin matkaa 2 km. Esim. Ammattikoulun ja Kivimaan uimahallin välinen matka on peräti 2,5 km, joten mistään kovin merkittävästä erosta ei ole kyse.
Kylmä fakta on, että Lahdesta ja koko maakunnasta puuttuu 50 metrin allas. Lahdesta puuttuu myös uimalakapasiteettia.Lahdessa on nyt kolme hallia ja käyntejä vuodessa 330 000.
Uskon että tarjoamalla uusi iso uimahalli hyvien liikenneyhteyksien varrella Launeella, lisätään selkeästi myös vuosittaisten uimalakäyntien määrää. En usko, että yksikään nykyisistä uimahalleista näivettyisi pois tämän takia.
Itse olen ainakin karttanut viime aikoina Lahden uimahalleja, koska ne ovat jatkuvasti liian täynnä ja varsinaisesta uimisesta ei tahdo tulla mitään. Jos ihmisille tarjotaan riittävästi hyviä mahdollisuuksia liikkua, näkyy tämä pitkässä juoksussa myös säästöinä sosiaali- ja terveyspuolella.
Unohdetaan asian politisointi ja rakennetaan uusi uimahalli ainoaan järkevään paikkaan eli Launeelle.


Petri Salomaa
päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset