Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Vähävuori
Kari Vähävuori nuoriso-ohjaaja Pentti Sormusen haudalla
 

Vuoden kulttuuririteko: Elokuva Pentti Sormusesta

Lahtelainen videotaiteilija Kari Vähävuori teki mahdottomasta mahdollisen ja kokosi sadoista kaitafilmipätkistä ja henkilöhaastatteluista elävän ja rikkaan aikalaismuotokuvan legendaarisesta lahtelaisesta seurakuntapoikaohjaajasta Pentti Sormusesta. Hänen työtaakkansa oli valtava ja erittäin haasteellinen, koska esimerkiksi Pentti Sormusen ääntä ei ollut vanhoille raidoille juuri tallentunut. Kuitenkin noin tunnin elokuva oli varsin kattava hahmotelma Sormusen elämästä ja aikaansaannoksista poikatyössä aivan valtakunnallisenkin mittapuun mukaan.

Sormunen oli alun perin kotoisin Kuusankoskelta, josta muutti Lahteen vuonna 1948 ja aloitti mittavan rekrytoinnin kokoamalla Lahden seurakuntapoikiin arviolta 4000-5000 poikaa Lahdesta. Hän organisoi kerhoihinsa 1950-luvulla lähes koko silloisen ikäluokan. Niissä harrastettiin kaikkea. Painopiste alueina olivat urheilu-, käsityö-, lennokki-, radioamatööritoiminta.

Erityisen oivalliseksi toimintamuodoksi osoittautui Heinäsaaren leiritoiminta. Elokuvassa lukuiset mahtavat leirinuotiomuistelot tulivat erittäin hyvin esille ja moni meistä katseli itku kurkussa kesäisiä ja vereviä kuvia saaresta, jolle jokainen mukanaolija oli jättänyt osan sielustaan.

"Penalla" oli harvinaista karismaa, nykyisin puhuttaisiin lavasäteilystä, jolla hän vetosi meihin vallattomiin ja hyvinkin erilaisista lähtökohdista oleviin poikiin ja nuoriin. Hänen kertojan lahjansa olivat häikäisevät ja kun tuli jatkokertomuksen aika hän sai satapäisen poikajoukon hiljenemään kuin muuri. "Minuutin hiljaisuus alkaa nyt!" ja voi niitä, jotka uskalsivat silloin puhua.

Sormunen oli paljon aikaansa edellä nuorisotoiminnassa ja hänen perustamansa Lahden seurakuntien puhallinorkesteri niitti mainetta ja kunniaa aivan valtakunnallisellakin tasolla. Pena osasi, uskalsi ja jaksoi tehdä työtään pyyteettömästi ja oman uskonsa voimalla. Kaikkia olivat tasa-arvoisia ja kaikki hyväksyttiin joukkoon.

Vähävuori oli poiminut oivallisesti juuri näitä hetkiä filmiinsä. Hauskat tuokiokuvat seurakuntapoikien talvipäivistä olivat harkittuja ja taitavasti valittuja. Pena järjesti myös kansainvälisiä nuorisotapahtumia aikana, jolloin ulkomaille ei menty kuin Kanarialle tänään saunaan. Myös hänen merkittävä partiopoikatoiminta Harjunalustan Siniveljissä tuli huomioiduksi.

Elokuvan ensi-ilta oli lauantaina 5.12. Kinoiiriksessä ja meitä Penan hartaita ihailijoita oli kokoontunut sinne noin 80. Tuomari Matti Kataja ja nuoriso-ohjaaja Reino Kotinurmi kiittivät taitelija Vähävuorta hienosta filmistä.

Upeaa on myös se, että elokuvasta tehdään DVD-kopioita, jotka tulevat sitten myyntiin myöhemmin. Toivottavasti elokuva saa ansaitsemansa arvon Lahdessa vielä tänäänkin

Juhani Melanen

 


Ajankohtaista -arkisto