Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 23.10.2015

PT

Mastokahvila

Lahden kaupunginisät ovat vuosien saatossa yrittäneet nostaa kaupungin vetovoimaa ja kiinnostavuutta monin eri keinoin. Keskustan elävöittämiseksi on rakennettu parkkiluola torin alle ja pian valmistuu myös uusi matkakeskus, joka yksinkertaistaa matkustajan arkea. Merkittävää turistien houkuttelussa on ollut myös nykyisen sataman alueen muuttaminen 90-luvulla synkästä tehdasalueesta virkistys- ja asuinkäyttöön upeine Sibeliustaloineen. Paljon rahaa on lapioitu myös urheilukeskukseen, jossa kovaa vauhtia valmistutaan jo vuoden 2017 hiihdon MM-kisoihin.

Silti itse olen kaivannut jo vuosia sitä jotain, kenties pientä, mutta merkittävää turistirysää Lahteen. Sellaista, jossa on mukana aimo ripaus luovaa lahtelaista hulluutta mukana. Tällä viikolla se kauan odottamani ajatus sitten pamahti esiin. Radiomastoon on suunniteltu rakennettavaksi näköalakahvio ja näköalatasanne. Kuinka mahtava idea! Ajatus näköalakahvilasta tuli esille kuulemma jo pari vuotta sitten kaupungin ja Yleisradion yhteisessä työryhmässä, jossa pohdittiin miten Radiomäen aluetta voitaisiin kehittää. Nähtävästi joku työryhmän jäsen oli tutustunut Berliinissä vastaavanlaiseen toimintaan, sillä mastokahvila on siellä toteutettu jo vuosikymmeniä sitten. Idean varsinainen isä tai äiti ei ole vielä ilmoittautunut, mutta 10 pistettä ja papukaijamerkki lähtevät allekirjoittaneen suunnalta idealle. Kyseessä on tarpeeksi poikkeuksellinen, muttei kuitenkaan mikään pähkähullu suunnitelma. Tampere on jo vuosikymmenet ollut tunnettu Näsineulasta, Kuopio Puijon tornista jne. Lahdesta maailmalla ja Suomessa tunnetaan lähinnä hyppyrimäet. Ei hyppyrimäissäkään mitään vikaa ole, mutta jotain uutta ja tuoretta tämä kaupunki todellakin kaipaa.

Radiomastot, jos mitkä ilmentävät monelle lahtelaisuutta. Jokainen lahtelainen, joka palaa kotiin matkaltaan tietää olevansa kotona siinä vaiheessa, kun radiomastot ilmaantuvat näköpiiriin. Ei Lahtea turhaan monessa yhteydessä mainita mastokaupungiksi. Olen itse miettinyt jo monta vuotta, miksi kukaan ei suunnittele mastoille mitään käytännöllistä ja järkevää toimintaa. No, kyllähän 90-luvun lopulla jotain yritettiin, kun mastojen väliin ripustettiin taiteilija Waltzerin ns. korkeakulttuuriteos eli rivi saostuskaivoja.Tämä kylläkin tuomittiin liki yksimielisesti kaupunkilaisten toimesta lähinnä mastojen häpäisyksi.

Nyt kun ajatus on ilmoille päästetty, niin nyt vain pikaisesti toimeen, ennen kuin joku tylsä virkamies hautaa ehdotuksen jonnekin paperipinojensa alle jonkin luvanpuuttumisen takia. Olisi hieman outoa, jos ei toteutuksen mahdollisuutta käytäisi pikaisesti tutkimaan, varsinkin, kun kaupungin rahaa ei hankkeeseen käytettäisi. Rahoitusta yritetään löytää nimenomaan yksityiseltä puolelta. Tässä olisi nyt jollain isolla yrityksellä hyvä mahdollisuus nostaa oma profiilinsa uusiin sfääreihin rahoittamalla tämä muutamia miljoonia maksava hanke. Ja Lahdella mahdollisuus tietenkin pestä kasvojaan kaikenmaailman huppupää-uutisten jälkeen. Vihdoinkin jotain positiivista mastokaupungista.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset