Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 16.10.2015

PT

Kuuden euron pizza

Tällä viikolla on suomalaisten perinneruoka pizza noussut meidän kaikkien huulille, tällä kertaa tosin vain ärhäkän keskustelun myötä. Poliisi nimittäin varoitti alkuviikosta alle kuuden euron pizzoista facebookissa. Poliisin mukaan alihintaisilla pizzoilla kun kierretään kuulemma veroja. Varsinkin silloin pitää hälytyskellojen soida, jos pizzaa myydään jatkuvasti alle kuuden euron hintaan. Silloin on pikaisesti otettava yhteyttä poliisiin ja paljastettava tämä suuri huijari ja veronkiertäjä.

Kieltämättä tässä saa sanonta "pienistä puroista syntyy suuri joki" ihan uuden merkityksen. Kun viime vuosina on paljon puhuttu suuryritysten pääomien pakenemisesta veroparatiiseihin ja osakeomistusten kätkemisestä hallintorekistereihin, voi pizzerioiden ratsaaminen kuulostaa todellakin siltä kuuluisalta lillukan varrelta. Pizzagaten taustalta löytyy tietenkin raha tai pikemminkin sen puute. Hallitus päätti säästää poliisin määrärahoista ja se tarkoittaa käytännössä sitä, että noin sadan talousrikostutkijan työ tulee loppumaan. Jatkossa tutkinnan harmaasta taloudesta tekevätkin nähtävästi sitten kaikki valveutuneet kansalaiset, jotka näin laitettiin kyttäämään pizzojen hintoja.

Poliisin mukaan kampanjan tarkoitus ei ole kerätä ilmiantoja, vaan lisätä tietoisuutta. Kaunis ajatus, mutta samalla tuli syyllistettyä aika moni pizzerian omistaja. Näissä usein ulkomaalaistaustaisten yrittäjien paikoissa ei kuulemma saada ilta- ja sunnuntailisiä, palkallisia lomia tai muita etuja, jotka työntekijälle kuuluvat. Näin varmastikin voi olla. Tämähän taas johtuu pitkälti ihan jo kulttuurieroistakin. Pizzeriassa omistaja itse työskentelee kenties 16 tuntisia päiviä ja niin keittiön kun salinkin puolella aputöitä tekevät sukulaiset ja usein täysin talkoohengessä. Siinä missä suomalaiset haluavat palkkaa pienestäkin harjanheilutuksesta, on joissain kulttuureissa vielä vallalla aito auttamisen kulttuuri, jossa sukulaiset auttavat toisiaan pyyteettömästi. Siis jopa ilman palkkaa. Tällä on totta kai vaikutuksia myös ns.rehellisen yrittäjän arkeen muun muassa kilpailun ja palveluiden hintojen vääristymisellä.

Faktaa joka tapauksessa on se, että harmaan talouden yrittäjä jättää verot maksamatta, eikä maksa työehtosopimuksen mukaisia palkkoja. Laiminlyödyt maksut näkyvät valtion kassassa, josta jää ravintola-alan harmaan talouden vuoksi uupumaan vuosittain noin 300-400 miljoonan euron edestä verotuloja ja lakisääteisiä maksuja. Aika paljon rahaa, vai mitä?

Mielenkiinnolla jään odottamaan sitä, kuinka monta harmaan talouden pizzanmyyjää tällä kamppanjalla saadaan kiinni. Loppujen lopuksihan on kyse siitä, että Suomessa kaikki, niin raaka-aineet kuin työkin, on liian kallista. Edes pizzaa ei ole mahdollista myydä halvalla. Vinkkinä lopuksi, että kotona itse tehty pizza on halpaa ja hyvää, eikä sen tekokustannuksia kukaan kyttää.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset