Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Hennalan turvapaikka
Leena Malin ja nuori auttaja tekevät pyyteetöntä työtä 300 muun auttajan kanssa Hennalan kasarmialueella.
 

Hennalan maahanmuuttajat tervetulleita

Hennalassa on todellinen auttamishenki, vaikka pakolaisia on sinne majoitettu jo yli 500. Kiitoksen tästä saa erityisesti SPR:n Hämeen piirin ne 300 vapaaehtoista, jotka ovat auttamistyössä sielullaan mukana. Kaikille on järjestetty asialliset majoitusvuoteet ja vaatteita talven varalle on saatu myötämielisiltä lahjoittajilta riittävästi.

Vierailin siellä maanantaina ja totesin entisen asuinpaikkani kasarmien muuttuneen suuresti. Tiistaina Hennalassa aloitti SPR:n palkkaama johtaja, jonka tehtävänä on organisoida Hennalasta toimiva pakolaisyhteisö, jolle luodaan siedettävät olosuhteet ja järjestetään kotouttamismalleja, kielikoulutusta ja mielekästä tekemistä. Valtiolle tämä ei ole halpaa, sillä jokaisen pakolaisen kustannukset ovat suuria ja ennen kuin heidät saadaan osaksi suomalaista yhteiskuntaa ja veronmaksajiksi sen arvellaan maksaan kolmessa vuodessa noin 2 miljardia euroa, joka joudutaan ottamaan suureksi osaksi velaksi.

Lahtelaiset ovat kuitenkin mukana täysin rinnoin, sillä Lahden kaupunginhallitus linjasi jo 14.9, että Lahdessa mahdollisesti käytettäviä vapaita tiloja voidaan hyödyntää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiksi.  Hennalan SPR:n vapaaehtoinen työntekijä Päivi Heikkilä jopa ilmoitti, että kaikille halukkaille vapaaehtoisille ei ole kyetty osoittamaan riittäviä tehtäviä tai mielekästä toimintaa.

Suomeen on arvioitu tulevan tänä vuonna arviolta 20 000 pakolaista, joka on todella merkittävä määrä. Majoitettiinhan toki meitä karjalaisiakin tänne Suomen amerikkalaisempaan kaupunkiin saman varren ja me toimme lisämme lahtelaiseen kaupunkikulttuuriin, musiikkielämään ja erityisesti urheiluun. Viipurin Reipas oli rautaa! Nyt majoittamamme pakolaiset ovat siis suuri potentiaalinen resurssi meille, jos kykenemme auttamaan heitä vilpittömästi ja antamaan heille tukemme.

Kielikoulutus on tärkein elementti, jolla uudet pakolaiset kyetään sopeuttamaan voimavaraksi suomalaiseen yhteiskuntaan.Erityisesti vanhempien kielikoulutus olisi saatava käynnistämään mahdollisimman nopeasti, sillä lapset oppivat kielen peruskoulussa varmasti.

Mielenkiintoinen tilanne on niiden yrittäjien ja uusien kiinteistösijoittajien kannalta, jotka ovat hankkineet Senaatti Kiinteistöiltä Hennalan alueen myynnissä olevista 35 rakennuksesta jo 30. Myytävinä on enää paraatikentän lisäksi sotilaskoti, sairaala, esikunta ja kasarmirakennusta. Uskon, että kaikesta selitään joustavuudella. Ja sitähän meiltä lahtelaisilta toki löytyy!

Juhani Melanen

 


Ajankohtaista -arkisto