Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 9.10.2015

PT

Uusi Lahti vuonna nolla

Tammikuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2016 käännetään Lahdessa esiin kokonaan uusi lehti. Silloin aloittaa toimintansa uusi Lahden kaupunki. Uutta on tietenkin se, että Nastolasta tulee osa Lahtea. Asiassa on haluttu painottaa sitä, että kyseessä ei ole liitos, vaan nyt syntyy täysin uusi kaupunki. Tämä tosin taisi olla vain ovela keino sumuttaa Nastola helpommin mukaan liitokseen. Joka tapauksessa kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta pääsi tekemään tällä viikolla uuden Lahden ensimmäinen talousarvion.

Miltä sitten näyttää Lahti vuonna nolla? Periaatteessa mikään ei ole muuttunut vanhasta Lahdesta, sillä tarjolla on pääasiassa niukkuutta jaettavaksi. Veroihin ei tosin kosketa, vaan lahtelaisten veroäyri on vuonna 2016 vanha tuttu 20,25% . Sen sijaan nykyisillä nastolalaisilla on syytä hurrauksiin. Heillä nimittäin verotus kevenee 0,5% , kun uudessa Lahdessa otetaan käyttöön Nastolaa edullisempi tuloveroprosentti. Lisäksi Lahden ja Nastolan yhdistymisavustus 4 miljoonaa euroa käytetään pääosin ICT-järjestelmien yhtenäistämiseen ja elinvoiman ja työllisyyden parantamiseen.

Tekeillä oleva sote-uudistus saattaa muuttaa sosiaali- ja terveystoimen budjetointia suurestikin, mutta se, koska tuo uudistus saadaan maaliin asti on vielä hämärän peitossa. Uuden Lahden taloussuunnitelmassa ajalle 2016-2018 vilahtelee kaikenlaisia kirkasotsaisia tavoitteita. Kaupungissa tullaan satsaamaan yhdyskuntarakenteen eheytymiseen, joka pitää sisällään mm. eteläisen kehätien sekä kaupunkikeskustan ja asemanseudun kehittämisen.

Investoinnit palveluverkkoon vuosina 2016-2020 ovat mittavat. Sairaalapalvelut (50,7 milj.€) sisältävät mm. pääterveysaseman perusparannus- ja muutostyöt, sekä Jalkarannan sairaalan muutostyöt. Päivähoidon ja opetuksen palveluverkkoratkaisu (143,8 milj.€) sisältää koulujen perusparannukset, korvausinvestoinnit ja uudisrakentamisen. Tähän sisältyy esimerkiksi Launeen koulun uudisrakennus. Palveluverkkoa ollaan lisäksi uudistamassa ja kehittämässä mm. sähköisten palvelujen laajalla käyttöönottolla.

Mistä sitten säästetään? Ainakin perusopetuksessa vähennetään opetukseen käytettävää resurssia ja kasvatetaan hieman opetusryhmien kokoa. Myös kulttuuriin kajotaan, sillä vuosina 2016-2017 kaupunginorkesterin toiminta-avustus pienenee 2,5 % vuodessa ja kaupunginteatterin 1 % vuodessa.
Sosiaali- ja terveystoimialalla aiotaan asiakasmaksuja korottaa. Tulossa on ainakin päivähoidon ja aamu- ja iltapäiväkerhojen maksujen korotus syksyllä 2016. Myös joukkoliikenne saa varautua korotuksiin viimeistään helmikuussa 2016.

Kaupungin henkilöstö pienenee vuoteen 2018 mennessä noin 300 henkilöllä. Näillä näkymin irtisanomisilta vältytään, sillä keinovalikoimana on lähinnä henkilöstön luonnollinen poistuma eläkkeelle sekä määräaikaisten työsopimusten lopettaminen. Päivän kuumasta perunastakin eli maahanmuutosta löytyy pieni maininta. Lahti varautuu suunnitelman mukaan siihen, että oleskeluluvan saaneita maahanmuuttajia asettuu Lahteen lähivuosina aiempaa enemmän. Sitä millä tavalla Lahti varautuu, ei kerrota.

Yhdistymishallitus käsittelee talousarvioesitystä 19.-21.10. ja valtuusto päättää vuoden 2016 talousarviosta
ja vuosien 2016-2018 taloussuunnitelmasta 9.11.


Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset