Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Pääkirjoitus 2.10.2015

PT

Jäitä hattuun

Lahdessa ei useasti mielenosoituksia näe, ainakaan missään suuremmasssa mittakaavassa. Silloin tällöin ovat jotkut ryhmät käyneet kaupungintalolla luovuttamassa joukolla adresseja, mutta se että Lahden torille kokoonnuttaisiin suurella joukolla jonkun tärkeän asian puolesta on harvinaista. Yleensäkin se, että Lahdessa saataisiin väki liikkeelle millään muulla kuin jollain urheilutapahtumalla tai ilmaisella tarjoilulla on harvinaista.

Tänä päivänä elämme kuitenkin outoja aikoja, sillä lauantaina tämäkin ihme nähdään. Silloin torilla järjestetään yhtä aikaa peräti kaksi mielenosoitusta, yksi avoimen Lahden puolesta ja toinen joka puolestaan vaatii rajoja kiinni. Kyseessä on siis kaksi täysin päinvastaista mielenosoitusta. Ainakin facebookissa tapahtumiin on ilmoittautunut yhteensä jo noin 2500 ihmistä.

Hieman itseäni mietityttää se, miksi kaksi täysin vastakkaisen suunnan mielenosoitusta pitää järjestää juuri samaan aikaan samassa paikassa. Eikö tämä ole omiaan lisäämään jännitteitä ryhmien välillä? Ei tarvitse olla mikään nero huomatakseen sen, että varsinkin sosiaalisessa mediassa sekä muissakin nettikeskusteluissa ihmisten mielipiteet ovat kääntyneet todella jyrkiksi, puhutaan sitten turvapaikanhakijoista tai hallituksen leikkauksista. Lisäksi nyt on jo nähty se, että netin vihapuheet ovat kääntyneet oikeiksi teoiksi. On heitelty polttopulloja, kiviä ja ilotulitteita. Ihmisiä uhkaillaan nettikeskusteluissa jo ihan fyysisilläkin teoilla. Näin siis ennen niin rauhallisessa Suomessa. Mitä meille on tapahtumassa ja mihin tämä kaikki johtaa?

Tällä hetkellä meidän suomalaisten henkinen tila tuntuu olevan todella paljon negatiivisen puolella. Toivoa tai positiivisuutta saa etsiä kuin neulaa heinäsuovasta. Siihen on toki syynsä. Silloin kun oma toimeentulo on tiukoilla, ei varmasti jaksa ymmärtää sitä, miksi minulta leikataan valtion säästöjen vuoksi, mutta turvapaikanhakijoita varten valtio ottaakin lisää lainaa. Lisäksi joillain tuntuu olevan hieman eri kuva pakolaisista kuin mitä todellisuus tänä päivänä on. Moni taisi odottaa pakolaisten olevan pelkästään naisia ja lapsia. Sen sijaan saimmekin nuoria miehiä merkkivaatteissaan älypuhelimineen. Vaattet tai puhelimet eivät kuitenkaan merkitse sitä, etteikö kyseessä voisi olla aito turvapaikanhakija. Myös rikas ihminen voi ja saa olla sotaa paossa, vai mitä?

Sitähän ei kukaan varmasti kiellä, etteikö joukossa olisi myös ns. elintasopakolaisia. Kautta aikojen maailmassa on muutettu parempien elinolosuhteiden perässä. Onhan Suomestakin muutettu vuosisadan alussa sankoin joukoin Yhdysvaltoihin ja 60- ja 70-luvuilla Ruotsiin paremman elintason perässä. Tällöin ei kysymyksessä ole suinkaan turvapaikanhaku vaan selkeästi siirtolaisuus. Toisaalta on tiedossa, että parinkymmenen vuoden päästä Suomessa tarvitaan lisää työväkeä, kun huoltosuhde kääntyy negatiiviseksi. Huollettavia on silloin enemmän kuin huoltajia. Tätä tulevaisuudenkuvaa on tietenkin tässä tilanteessa vaikea nähdä.

Nyt olisi kuitenkin kaikien osapuolien syytä laittaa jäitä hattuun ja luottaa siihen, että tilanne saadaan haltuun, niin talouden kuin pakolaisvirrankin suhteen ennen pitkää. Ongelmia on paljon, mutta enemmän nesteessä tulemme olemaan, jos alamme vielä keskenämme tappelemaan, se kun ei johda kuin entistä suurempiin ongelmiin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset