Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 25.9.2015

PT

Medialukutaito kateissa

Medialukutaito tarkoittaa kykyä lukea ja ymmärtää mediaa, nähdä sen tuottamien ilmiselvien merkitysten taakse, sekä suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota. Tuntuu, että tänä päivänä kyseinen taito on monella kateissa ja tästä on syyttäminen yksinomaan nettiä ja sen hektistä tapaa tuottaa jatkuvaa uutisvirtaa sellaisella vauhdilla, etteivät ihmiset enää yksinkertaisesti ehdi tai jaksa kiinnostua siitä onko uutinen edes totta.

Ennen oli niin kovin paljon helpompaa. Oli vain TV- ja radiouutiset sekä tietenkin sanomalehti ja ne olivat meille se yksiselitteinen totuus. Printtimedian merkitys on vähentynyt viime vuosina ihmisten arjessa kovaa vauhtia. Samoin on käymässä myös television ja radion kohdalla. Kovin harva jaksaa tänä päivänä enää odottaa aamulla saapuvaa lehteä lukeakseen uusimmat uutiset, kun ne ovat auttamattomasti vanhoja, jo kertaalleen luettuja ja kuultuja uutisia. Sama juttu TV:n ja radion kanssa.

Netti on niin paljon nopeampi ja kätevämpi ja sen saavutettavuus on ylivertainen, vain yhdellä pienellä klikkauksella. Monet kulkevat älypuhelin kädessä selaillen netistä eri tahojen tuottamaa jatkuvaa uutisvirtaa, jonka ensisijainen tarkoitus on ansaita klikkauksilla mahdollisimman paljon tuloa palvelun tuottajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä raflaavampi otsikko, sitä varmemmin ihmiset sitä klikkaavat. Ja kun uutisvirta on lakkaamaton, eivät ihmiset enää jaksa lukea tai paneutua uutiseen otsikkoa pidemmälle. Saati sitten tarkistaa, minkä median tuottama kyseinen uutinen on tai milloin se on päivätty. Puhumattakaan siitä, että netti on pullollaan täysin valheellisia, keksittyjä uutisia kuvamanipulaatioineen. Kyllä, nykyään ei voi enää luottaa edes valokuvan todistusvoimaan. Nykyisillä kotilaitteillakin kuvan manipulointi on nimittäin kovin yksinkertaista ja helppoa puuhaa.

Lisäksi meillä on taipumus valita uutisvirrasta juuri ne uutiset, jotka parhaiten tukevat omaa näkökantaamme asiassa. Näin onnistumme synnyttämään kuplan ympärillemme, johon ei erilaisia uutisia tai mielipiteitä mahdu. Silloin on helppo ajatella, että juuri me olemme oikeassa ja muita mielipiteitä ei ole olemassakaan. Jos joku uskaltaa olla eri mieltä, on hänet helppo poistaa ystävistä napin painalluksella.

Medialukutaidon katoaminen siloittaa tietä suoralle propagandalle. Jos me olemme niin hölmöjä, että varauksetta uskomme kaiken minkä netistä luemme, on meitä todella helppo ohjata haluttuun suuntaan. On se sitten mikä tahansa. Hyvä esimerkki löytyy itäisestä naapuristamme, jossa kansaa valistettiin ennen Pravda-lehdellä, nykyään maa hoitaa propagandansa pitkälti netissä, ulottaen samalla "tiedotuslonkeronsa" myös Suomen puolelle.

Ennen kuin seuraavan kerran haluat jakaa jonkun raflaavan uutisen sosiaalisessa mediassa, ota pieni hengähdystauko, käytä Googlea ja tarkista uutisen sekä uutislähteen taustat huolellisesti. Se saattaa avata silmäsi näkemään asiat hieman laajemmassa mittakaavassa ja puhkaista jopa kuplasi. Kokeile vaikka.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 

 

 


Pääkirjoitukset