Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 28.8.2015

PT

Rujo ja rosoinen, muttei raitis

Kävin viikolla Lahti blogin näyttelyssä. Kyseessä on kulttimaineeseen noussut nettisivusto, jossa keskitytään tuomaan Lahtea ja lahtelaisia esiin hieman eri valossa kuin mitä olemme tottuneet näkemään mainostoimistojen luomissa upeissa Lahti-mainoksissa. Lahti blogissa emme näe hienoja kuvia radiomastoista tai hyppyrimäistä. Sen sijaan todennäköisempää on nähdä kuva puolialastomasta,sammuneesta lahtelaisesta pahvinen kaljatötsä päässään kyseisten mastojen juurella tai hyppyrimäen betoniin töhritty kirkkovene. Tämä jos mikä on lahtelaisuutta parhaimmillaan ja tietyllä tavalla myös pahimmillaan. Kukaan ei voi haukkua Lahtea liikaa, sillä lahtelaiset tekevät sen homman ihan itse. Ja hyvin tekevätkin. Kuitenkin aina pieni ylpeys rinnassaan. Hei, me ollaan Lahesta!

Kaikki eivät varmaankaan arvosta tämäntyylistä "mainostusta" kaupungille, mutta toisaalta ajatellen, juuri tälläinenhän Lahti ja sen asukkaat pääasiassa ovatkin: Rujo ja rosoinen ja ei ainakaan raitis. Lahtelainen huumori on aina ollut rajua ja ylilyönneiltäkään ei ole ihan joka kerta vältytty. Lahteen lyötiin jo 60-70-luvuilla rosoisuuden ja tylyyden leima. Silloin Lahen rokut pistivät nakkarilla turpaan ulkopaikkakuntalaisia, mieluiten tietenkin leuhkoja stadilaisia ja Lahti alettiin tuntea ympäri maata Suomen Chicagona.

Jossain vaiheessa Lahesta yritettiin tehdä kulttuurikaupunkia ja ihan lähellä onnistumista oltiinkin, sillä Sibelius-talo ja menestyvä sinfoniaorkesteri saivat meidät melkein unohtamaan, että asumme Lahessa. Onneksi sinfonia-orkesterin lisäksi meillä on Sleepy Sleepers ja Turo's Hevi Gee, nuo lahtelaisen junttihuumorin ikuiset sanansaattajat. Ei siinä paljon korkeakulttuuri paina, kun levylautasella soi Anarkiaa Karjalassa. Monesti on sanottukin, etteivät kyseiset orkesterit voisi tulla mistään muualta kuin Lahesta. Mitä luulet, olisiko esimerkiksi Dingo voinut syntyä Lahessa? Tuskinpa.

Tai mietitäänpä urheilua. FC Lahden ja Pelicansin fanit ovat ehkä eniten häiriöitä aiheuttavia faniryhmiä Suomessa. Jos jossain pelissä on tapeltu, on siellä yleensä osallisena lahtelaisia. Lahtelainen yleisö ei lämmennyt Tomi Lämsän vähän taklaavalle ja värittömälle Pelicansille, mutta selkeästi äijämäisempää linjaa vetävän Matikaisen ja Nurmisen Pelsut kiinnostaa jo ihan eri tavalla. Tommi Kautonenkin oppi varmasti, ettei Lahti ole mikään Barcelona. Täällä pitää vetää vastustajaa tylysti sukille ja antaa koko ajan kaikkensa. Ja olla tietenkin aina lojaali Lahdelle. Tai käy niinkuin kävi eräällekin kuninkaan patsaalle. Only in Lahti sanoisi amerikkalainen.

Hyvät lahtelaiset päättäjät ja lipevät mainosmiehet: Älkää missään nimessä vaimentako Lahti-kaupungin todellista ääntä, sen ydintä ja suurinta voimavaraa eli lahtelaisuutta. Kuten Amulet jo 70-luvulla kauniin lyyrisesti sulosoinnuin asian ilmoitti: "Tule Lahteen, Suomen Chicagoon, tule Lahteen, täällä jännää ooon!"

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset