Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 26.6.2015

PT

Oikeustaju koetuksella

Suomalaisia on tällä viikolla kuohuttanut Tapanilan raiskaustapauksessa annetut tuomiot, jotka eivät tavallisen kaduntallaajan oikeustajuun mahdu edes sorkkaraudalla vääntämällä. Kyseessähän on tapaus, jossa viisi nuorta yhdessä tuumin seurasivat nuorta naista paikallisjunasta ja tekivät tälle seksuaalista väkivaltaa. Tuomioiden lievyys on aiheuttanut myrskyn mediassa ja rajun keskustelun siitä, onko oikeuslaitos ja sen ratkaisut millään tavalla enää kansalaisten mielestä oikeudenmukaisia.

Miltä sinusta tuntuisi, jos lähimmäisellesi tehtäisiin moista väkivaltaa ja tuomiot olisivat ehdollisia ja kaksi tekijää jopa vapautettaisiin syytteistä? Perusteina jutun suuri julkisuus ja tekijöiden nuori ikä. Kaiken edellisen lisäksi lieventävää oli se, ettei teko oikeuden mukaan ollut törkeä eikä erityisen nöyryyttävällä tavalla tehty. Eikö ihmisen henkilökohtaiseen koskemattomuuteen kajoaminen ole aina törkeää ja nimenomaan nöyryyttävää, varsinkin kun raiskaustapauksissa uhrin vammat ovat aina niin fyysisiä kuin henkisiäkin? Fyysistä vammoista paranee suht nopeasti, mutta henkiset arvet jäävät uhrille kenties loppuelämäksi.

Samaan aikaan kun raiskaajat saavat minimaalisia tuomioita, maassamme jaetaan esimerkiksi laittomasta nuuskanmyynnistä useamman vuoden ehdottomia rangaistuksia sekä liki miljoonan euron sakkoja. Miten tämä on mahdollista? Ovatko nämä rangaistukset millään tavalla verrannollisia keskenään? Kumpi on sinun mielestäsi pahempi teko, raiskaus vai laittoman tavaran myynti? Raiskaaja pääsee kuin koira veräjästä ehdollisella tuomiollaan ja laiton nuuskanmyyjä pannaan linnaan istumaan? Onko oikeuslaitokselle tärkeämpää suojella valtiota ja sen taloudellisia intressejä kuin sen omia kansalaisia? Sellainen tuntuma ainakin minulle näistä tapahtumista on jäänyt, että talousrikoksesta tuomiot ovat pidempiä kuin henkilöön kohdistuvissa rikoksissa.

Tämä on ollut ikävä kyllä oikeuslaitoksen linja Suomessa jo vuosia. Miten ihmeessä tuomioistuimien ratkaisut voivat olla näin kaukana tavallisen kaduntallaajan oikeustajusta? Asiantuntijat selittelevät tuomiota mediassa, että näin tämä vain menee, mutta kun ei saisi mennä. Ei missään nimessä näin. Tämä mieliä kuohuttanut tapaus ei ole ensimmäinen laatuaan. Ei lähelläkään. Raiskaustapauksissa isoja tuomioita jaetaan aniharvoin. Suomessa naisen saa nähtävästi raiskata, ainakaan sitä ei oikeuslaitoksessa pidetä kovinkaan suurena rikoksena. Melko kummallisen viestin valtio haluaa kansalaisilleen tälläisillä tuomioilla antaa.

Näyttää kuitenkin siltä, että kansalaisten pinna on pikkuhiljaa katkeamassa. Kovempia rangaistuksia vaaditaan yhä kovempaan ääneen nimenomaan henkilöön kohdistuvissa rikoksissa. Jonkinlainen balanssi tuomioiden välille olisi kyllä löydettävä pikaisesti, sillä pian käy niin, että homma lähtee lapasesta. Jos oikeuslaitos ei rikollisia rankaise riittävästi, voi käydä niin, että kohta Suomessa oikeutta jaetaan ns. oman käden oikeudella. Nyt jo näyttää siltä, että erilaisia "rankaisujoukkoja" ollaan kasaamassa eri puolella Suomea. Ja se ei missään nimessä olisi mikään ideaali tilanne, elämmehän kuitenkin sivistysvaltiossa. Sen sivistysvaltion tulisi nyt ehdottomasti näyttää kansalaisilleen, etteivät raiskaukset saa olla mitään läpihuutojuttuja oikeussaleissa, joista tekijät pääsevät kuin koirat veräjästä odottamaan seuraavaa uhriaan.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset