Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 18.6.2015

PT

Juhannusfaktaa ja vähän niitä taikojakin

Ihan huomaamatta olemme taas saapuneet keskikesän suuren juhlan eli juhannuksen kynnykselle. Huomaamatta sikäli, että kesästä tai siihen olennaisesti liittyvästä ihanasta lämmöstä ei tänäkään vuonna ole ollut merkkiäkään, joten kyllähän se tosiasia pistää miettimään, että tästä ne päivät taas lähtevät lyhenemään. Voisi jopa sanoa, että Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen.

Juhannuksena suomalainen lähtee pois kotoa, mieluiten tietenkin meluamaan jonnekin luonnonhelmaan, kuten vaikkapa mökille, leirintäalueelle, festareille jne. Suomi on muuuten kesämökkien luvattu maa. Kaiken kaikkiaan kesämökkejä on maassamme tilastojen mukaan noin puoli miljoonaa. Mökinomistajien keski-ikä on 59 vuotta. Alle 40-vuotiaita mökinomistajia on vain 8 prosenttia kaikista mökinomistajista, joten jossain vaiheessa lähitulevaisuudessa tulemme kokemaan suuren muutoksen suomalaisten kesänvietossa, kun kymmenet tuhannet mökit jäävät ilman omistajaa. Nuorempaa kaartia mökkeily ei yksinkertaisesti näytä kiiinnostavan. Paitsi tietenkin juhannuksena, mutta eihän sitä yhden viikonlopun remuamista varten tarvi loppuelämäkseen mökkiä kontolleen ottaa?

Entäpä se sää? Ei aina ole juhannuksenakaan huono sää, vaikka siltä usein tuntuu. Joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Tilaston mukaan olisin siis kokenut elämäni aikana jo 12 kertaa juhannushellettä. Uskokoon ken haluaa... Molempiin päiviin sattunut helle on tosin hyvin harvinainen, joten kohtalaisen varmaa on se, että ainakin toisen juhannusviikonlopun päivistä pilaa sää.

Positiivista on se, että juhannuksena hukutaan nykyään harvemmin kuin ennen, onko se sitten hyvän valistuksen vai kolean kelin ansiota, jää mietittäväksi. Esimerkiksi viime jussina hukkui vain yksi henkilö ja sää oli kylmin 30 vuoteen. 


Alkoholi kuuluu läheisesti suomalaisten juhannuksen viettoon. Alkoissa juhannus on joulun jälkeen vuoden toiseksi vilkkain sesonki myynnin kasvaessa arviolta 60 prosentilla. Juhannusviikolla Alkoissa vierailee noin 1,4 miljoonaa asiakasta. Tuoteryhmistä kasvaa eniten akvaviittien ( = tiukat viinat) myynti. "Ruokien palanpainikkkeeksi" ostetaan noin 140 prosenttia enemmän viinaa kuin normaalilla viikolla. Toinen juhannuksena buustin myyntiinsä saava juoma on lonkero, jota myydään noin 90 prosenttia normaalia viikkoa enemmän. Valitettavasti kesä, alkoholi ja onnettomuudet kulkevat käsi kädessä, sillä 80 % kesäaikaisista aikuisille tapahtuneista onnettomuuksista on tapahtunut alkoholin vaikutuksen alaisena. Aika paljon vai mitä?

Sitten kylmistä faktoista niihin ihaniin juhannustaikoihin. Tässä muutama legendaarinen taika lisättynä allekirjoittaneen huomiolla:
"Hyvän naimaonnen saa, jos juhannusyönä kierittelee alastomana kasteisella niityllä."
- Epäilemättä juuri näin. Saattaa olla jopa jonoa niihin naimahommiin.
"Kun juoksee alasti saunasta tullessaan juhannusyönä ruisvainion ojia, niin yhdeksännessä ojassa tulee sulhanen vastaan."
- Suomalainen sen tietää. Ilman vaatteita onnistaa aina. Miesten kannattaa varoa leimaantumista itsensäpaljastajaksi.
"Tulevan puolison voi nähdä juhannusyönä unessa, jos on laittanut tyynynsä alle yhdeksällä heinällä sidotun kukkaseppeleen"
- Muista tarkistaa heinissä asustavat punkit. Sitä paitsi kuka muka nukkuu juhannusyönä?

Hyvää juhannusta!....and be careful out there

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset