Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 29.5.2015

PT

Salinkalliolle kuolinisku

Näin lakkiaisviikonloppuna olisi kiva jutella positiivisesti Lahden kouluasioista, mutta ikävä kyllä se ei vain ole mahdollista. Etelä-Lahdessa ehdittiin viime syksynä jo iloita Salinkallion koulun jatkosta, kun sivistystoimi suunnitteli koulusta koko Etelä-Lahden yhteistä yläkoulua. Ilo oli valitettavasti lyhyt ja ennenaikainen, sillä maaliskuussa kävi ilmi, että koulusta on löytynyt rakenteellisia ongelmia ja koulu tulisi pikaisesti saneerata. Kuulostaa ikävän tutulta eikö vain? Tieto asetti sivistystoimen uuteen tilanteeseen, sillä näillä näkymin kaikki Etelä-Lahden koulut ovat saneerauksen tarpeessa. Paitsi tietenkin piakkoin valmistuva uusi Liipolan koulu. Niinpä nyt on sitten päädytty siihen ratkaisuun, että Etelä-Lahdessa olisi vain kaksi koulua: Laune ja Renkomäki. Kaupungin tiedote ei kerro Liipolan koulun osuudesta, mutta oletan, että se säilyy jatkossakin luokkien 1-6 käytössä.

Launeen koulun osalta vaihtoehtoina on uuden koulun rakentaminen tai vanhan korjaus. Ihmettelen suuresti, jos vielä kerran aiotaan laittaa rahaa kyseisen koulun remonttiin. Yli 10 miljoonaa on jo heitetty kankkulan kaivoon. Ehdotankin tylysti paikalle paria catepillaria työntämään koulu nurin ja sitten vain pikaisesti uutta rakentamaan. Launeen koulu olisi 1-9 luokkien yhtenäinen peruskoulu ja esikoulu. Tällöin kaikki alueen 7.-9. luokkien oppilaat sijoittuisivat yhteen kouluun, jolloin taloudelliset ja toiminnalliset tekijät vahvistuvat. Väestöennusteen perusteella alueen eteläisin osa on kasvualuetta.

Renkomäen koulu olisi 1-6 luokkien alakoulu sekä esikoulu. Koulun 1970-luvulla valmistunut osa voidaan myös korjata tai korvata uudisrakennuksella. Vanhin osa koulurakennuksesta on kulttuurihistoriallisesti arvokas.

Salinkallion koulua käytetään väistötiloina näiden hankkeiden ajan, minkä jälkeen rakennuksesta luovutaan. Aiempi linjaus Salinkallion yläkouluvaihtoehdosta edellyttäisi koulun täydellistä perusparannusta ja laajennusta. Väistötilakäyttö suunnilleen nykyisellä oppilasmäärällä turvataan kesällä 2015 tehtävillä korjauksilla. Sääli, sillä tämä tuntuu Lahdessa olevan vuodesta toiseen jatkuva trendi. Vanhasta luovutaan ja uutta ja upeaa rakennetaan tilalle. Tälläinen vanha salinkalliolainen on huolissaan. Toivottavasti Salinkallion koulurakennukselle keksitään tulevaisuudessa järkevää käyttöä, eikä sitä turhaan hätäpäissään purettaisi vaikkapa uusien kerrostalojen tieltä.

Tuleeko Launeelle kokonaan uusiksi rakennettava koulu loppujen lopuksi halvemmaksi tai järkevämmäksi vaihtoehdoksi kuin Salinkallion perusparannus ja laajennus jää nähtäväksi. Varmasti asiasta tullaan keskustelemaan lähikuukaudet tiiviisti ja voimakkaillakin äänenpainoilla. Tosiasia on kuitenkin se, että kaupungin on investoitava koulujensa perusparannuksiin ja uudisrakennuksiin seuraavien lähivuosien aikana hurja määrä euroja. Tarkemmat arviot pyörivät tällä hetkellä noin 150 miljoonan euron tietämillä eli kymmeniä miljoonia per vuosi.
Sivistystoimialan esitys lähtee lausuntokierrokselle elo-syyskuun vaihteessa. Kaupunginvaltuuston päätettäväksi asia etenee lokakuuhun 2015 mennessä.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset