Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 24.4.2015

PT

1 481 402 nukkui

Eduskuntavaalikiima on ohi ja nyt Suomeen kasataankin jo kovaa vauhtia uutta hallitusta. Kuten kaikki varmasti tietävät pääministerinä ja hallituksen kokoajana toimii vaalivoittaja Juha Sipilä. Uskon, että edessä on todella mielenkiintoiset hallitusneuvottelut, josta ei erilaisia käänteitä tule puuttumaan. Vedonlyönnissä pienin kerroin lienee porvarihallituksella, jossa mukana olisivat keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus. Myös keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n punamultaan perustuva hallitusvaihtoehto saa monien kannatuksen. Selvää on ainoastaan se, etteivät vanhan hallituksen viime metreillä riitaantuneet kokoomus ja SDP mahtune samaan hallitukseen. Porvarihallituksen peikkona on väläytelty ay-liikkeen masinoimaa yleislakkoa. Toisaalta, jos demarit ovat hallituksessa, saako Sipilä silloin haluamiaan työjoustoja läpi?

Keskustan voitto ei ollut gallupien seuraajille yllätys. Sen sijaan yllätys oli perussuomalaisten nousu Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi ohi kokoomuksen ja demareiden, joiden hallitusvastuu ja siinä epäonnistuminen pudottivat kannatusta. Perussuomalaiset onnistuivat varsinaisena äänestyspäivänä muita paremmin, sillä ennakkoäänien jälkeen puolue majaili vielä neljäntenä.

Lahtelaisten on syytä onnitella itseään, sillä vihdoinkin lahtelaiset ymmärsivät äänestää nimenomaan lahtelaisia tai päijäthämäläisiä ehdokkaita ja äänien vuoto Kanta-Hämeeseen oli nyt selkeästi pienempi kuin aikaisemmissa vaaleissa. Tämä tarkoittaa sitä, että Lahti kaksinkertaisti kansanedustajiensa lukumäärän, kun Lahdesta eduskuntaan valittiin uudestaan äänikuningas SDP:n Mika Kari ja uusina kansanedustajina saman puolueen Ville Skinnari, perussuomalaisten Rami Lehto ja keskustan Martti Talja. Eli suurista puolueista ainoastaan kokoomus epäonnistui lahtelaisen vaihtoehdon saamisessa eduskuntaan.

Vaalien äänestysprosentti oli nippa nappa yli 70 %. Tämä tarkoittaa sitä, että äänestämättä jätti peräti 1 481 402 äänestysikäistä ihmistä. Luvun suuruuden ymmärtää paremmin, kun vertaa sitä puolueiden saamiin äänimääriin. Kolme suurinta puoluetta (keskusta, persut ja kokoomus) keräsivät yhteensä 1,7 miljoonaa ääntä eli siis vain hieman enemmän kuin tuo nukkuvien puolue. Lisäksi liki 17 000 äänestäjää jaksoi kyllä uurnille asti, mutta jätti hylätyn äänen eli toisin sanoen piirsi sen kirkkoveneen tai jonkun muun hyvän vitsin äänestyslippuunsa. Kyllä mahtoi äänestyskopissa naurattaa...no saattoihan joillakin vain olla niin vapiseva käsiala, ettei numerosta selvää saanut. Lahdessakin onnensa ohi nukkui liki 32 000 äänestäjää. Nämä ovat kyllä aika käsittämättömiä lukuja.

Joka tapauksessa demokratia on puhunut ja niillä ketkä eivät vaivautuneet äänestämään, ei ole vaalin tuloksesta valitusoikeutta. Valittamisesta puheenollen, varsinkin Helsingin kulttuuripiireissä on ihmetelty ketä nämä perussuomalaiset oikein ovat, jotka tulivat vaaleissa toiseksi. Toisaalta persujen keskuudessa on vastaavasti ihmetelty, ketä nämä vihreät ovat, jotka nostivat keskustan ohella ainoina kannatustaan. Nyt vain rohkeasti omasta kuplasta ulos ja tutustumaan ihmisiin, joilla voi olla erilaisiakin arvoja kuin itsellään. Kyllä se siitä sitten vähitellen selviää.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset