Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 17.4.2015

PT

Tori ja toriparkki

Pari vuotta kestänyt toriparkin rakentaminen on vihdoinkin ohi. Samalla on uusittu myös torin maanpäällinen osa. Tänään perjantaina pääsevät ensimmäiset autot parkkeeraamaan upouuteen parkkihalliin. Jotta pysäköinti toriparkkiin olisi mahdollisimman houkuttelevaa, on toriparkin hintoja järkevästi pudotettu ensimmäiset viisi kuukautta. Nyt ensimmäiset kaksi tuntia torin alla maksaa vain 1,50€/tunti ja seuraavat tunnit 2,00€/tunti. Kun pysäköiminen keskustan kadunvarsipaikoilla maksaa 2,50€ /tunti ja seuraavat tunnit peräti 3,60€/tunti, niin varmasti moni valitsee mielummin pysäköimisen uudessa parkkihallissa. Kyseessähän on selvää säästöä. Eikä hinta viiden kuukauden alen jälkeenkään ihan pilviin nouse, kun ensimmäisten tuntien hinta nostetaan 2 euroon. Lisäksi toriparkista löytynee helpolla aina vapaa parkkipaikka. Paikkoja kun löytyy kahdesta kerroksesta peräti 602 kappaletta.

Toriparkin työmaa laittoi pariksi vuodeksi keskustan hyrskyn myrkyn ja se näkyi myös keskustan yritysten asiakasvirroissa. Muutamat kivijalkakaupat joutuivat jopa lopettamaan toimintansa tai muuttamaan paremmille metsästysmaille. mm. perinteisen kauppahallin yrityksille viimeiset pari vuotta olivat todella vaikeita. Myös torikauppiaiden elämää toriparkin työmaa on vaikeuttanut merkittävästi. Tori toimi ihan kivasti kirjaston ja teatterin pihalla, mutta kyllähän markkinameininki kuuluu vain ja ainoastaan kaupungin torille. Ja tästä eteenpäin parkkipaikka löytyy ainakin läheltä. Voinkin hyvin kuvitella, että varsinkin torikauppiaat odottavat jo innolla ensimmäisiä markkinoita tuoukokuun alussa.

Mielenkiintoista onkin nyt nähdä kuinka lahtelaiset löytävät takaisin keskustaan. Omalta kohdaltani voin kertoa, etten ole kahteen vuoteen edes vahingossa käynyt Vesijärvenkadulta länteen päin. Miksikö? Ei ole ollut yksinkertaisesti mitään asiaa sinne päin. Millä sitten asiakasvirrat käännetään takaisin keskustaan ja torin ympärille? Miten tehdä torista ja sen ympäristöstä mediaseksikäs ja kiinnostava? Kuinka hyvin lahtelaiset ottavat kiistellyn toriparkin käyttöönsä? Kysymyksiä on ilmassa paljon ja vastauksia toistaiseksi vielä aika vähän. Aika näyttää miten asiassa käy.

Toriparkin suurimmalta ongelmalta vaikuttaa se, ettei torin alta pääsee suoraan yhteenkään liikkeeseen tai kauppakeskukseen, ainoastaan torin pinnalle. Monilla mielipidepalstoilla on tuotu esiin se, ettei toriparkkia haluta käyttää, koska alunperinkin on sitä vastustanut. Mielestäni vähän hassu argumentti. Se sota hävittiin jo ja hölmöintä olisi jättää parkkiluola nyt käyttämättä vain sen vuoksi, että kaivetuissa juoksuhaudoissa pitäisi maata loppuelämänsä. Lahden kaupunki ei tarvitse enää yhtään ylimääräistä rahareikää talouteensa. Jo sen vuoksi onkin toivottavaa, että tästä uudesta, mutta kiistellystä parkkiluolasta saataisiin mahdollisimman paljon irti taloudellisesti. Jollainhan se on sekin lasku maksettava. Mielummin sitten parkkimaksujen kuin verojen kautta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset