Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 27.3.2015

PT

Lahtelainen kansanedustaja - katoava luonnonvara?

Tällä hetkellä eduskunnassa istuu lahtelaisia kansanedustajia tasan kaksi kappaletta, demareiden Mika Kari ja Jouko Skinnari. Saman verran kansanedustajia löytyy mm. naapurikunnastamme Hollolasta, joka on huomattavasti pienempi kunta väkiluvultaan kuin Lahti.

Jostain kumman syystä lahtelaiset äänestäjät eivät ole vuosien varrella juurikaan innostuneet lahtelaisista ehdokkaista. Kovin usein lahtelaisten äänet tuntuvat puolueesta riippumatta lipuvan Hämeenlinnan, Forssan tai Hollolan suuntaan. En tiedä onko kyseessä perilahtelainen ajattelutapa siitä, ettei täältä kunnon osaajia löydy, kun kaupunginkin asiat ovat niin huonosti vai eivätkö lahtelaiset ehdokkaat sitten ole osanneet itseään riittävän hyvin markkinoida?

Toinen huomionarvoisa seikka on se, että aika usein puolueiden Hämeen vaalipiirin "päämajat" sijaitsevat juurikin Hämeenlinnassa, jolloin toimistonkin suurin apu taitaa suuntautua enemmän kantahämäläisiin ehdokkaisiin.

Eipä siis ihme, että Lahden alueen hankkeet junnaavat paikallaan vuodesta toiseen ja pienempien maakuntien hankkeet painelevat ohi vasemmalta ja oikealta. Totta kai kansanedustajien ykkösprioriteetti kohdistuu oman kunnan auttamiseen. Hämeenlinnalainen kansanedustaja ajaa Hämeenlinnan etua, näinhän se menee. Tällä hetkellä Lahdella ei tälläistä etua eduskunnassa ole.

Tulevissa vaaleissa asiaan on jälleen mahdollista saada muutos. Tällä hetkellä asetelmat vaikuttavat siltä, että kaikki neljä suurta puoluetta saattavat saada Hämeestä kolme kansanedustajaa, sen verran lähellä toisiaan puolueet vaalipiirissä ovat.

Varsinkin demareissa on tiedossa iso äänten uusjako, kun Johannes Koskinen ja Jouko Skinnari jättävät paikkansa eduskunnassa. Jaossa on peräti 13 000 ääntä, joista tapellaan varmasti tiukasti loppuun asti. Myös James Hirvisaaren (muutos 2011) siirtyminen Uudellemaalle jättää orvoksi liki 5500 ääntä. Näille äänille löytyy varmasti halukkaita ottajia varsinkin perussuomalaisten leirissä.

Eikä voida unohtaa myöskään niitä pienempiä puolueita. Kristilliset ja vasemmistoliitto yrittävät pitää kiinni kynsin hampain edustajapaikoistaan. Takana kärkyy vihreät menetettyä paikkaansa takaisin.

Se on varmaa, että Hämeen vaalipiirin viimeiset paikat ratkaistaan pienillä eroilla, joten jokainen ääni ratkaisee. Odotan jo nyt mielenkiinnolla tulosiltaa ja sitä, joko tällä kertaa lahtelaiset äänestäisivät nimenomaan omia, lahtelaisia ehdokkaita. Kyllä täältä Lahdestakin niitä hyviä osaajia eduskuntaan löytyy ihan puolueesta riippumatta. Nyt olisi hyvä aika olla itsekkäästi Lahti-keskeinen.

 

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset