Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Pääkirjoitus 27.3.2015

PT

Lahtelainen kansanedustaja - katoava luonnonvara?

Tällä hetkellä eduskunnassa istuu lahtelaisia kansanedustajia tasan kaksi kappaletta, demareiden Mika Kari ja Jouko Skinnari. Saman verran kansanedustajia löytyy mm. naapurikunnastamme Hollolasta, joka on huomattavasti pienempi kunta väkiluvultaan kuin Lahti.

Jostain kumman syystä lahtelaiset äänestäjät eivät ole vuosien varrella juurikaan innostuneet lahtelaisista ehdokkaista. Kovin usein lahtelaisten äänet tuntuvat puolueesta riippumatta lipuvan Hämeenlinnan, Forssan tai Hollolan suuntaan. En tiedä onko kyseessä perilahtelainen ajattelutapa siitä, ettei täältä kunnon osaajia löydy, kun kaupunginkin asiat ovat niin huonosti vai eivätkö lahtelaiset ehdokkaat sitten ole osanneet itseään riittävän hyvin markkinoida?

Toinen huomionarvoisa seikka on se, että aika usein puolueiden Hämeen vaalipiirin "päämajat" sijaitsevat juurikin Hämeenlinnassa, jolloin toimistonkin suurin apu taitaa suuntautua enemmän kantahämäläisiin ehdokkaisiin.

Eipä siis ihme, että Lahden alueen hankkeet junnaavat paikallaan vuodesta toiseen ja pienempien maakuntien hankkeet painelevat ohi vasemmalta ja oikealta. Totta kai kansanedustajien ykkösprioriteetti kohdistuu oman kunnan auttamiseen. Hämeenlinnalainen kansanedustaja ajaa Hämeenlinnan etua, näinhän se menee. Tällä hetkellä Lahdella ei tälläistä etua eduskunnassa ole.

Tulevissa vaaleissa asiaan on jälleen mahdollista saada muutos. Tällä hetkellä asetelmat vaikuttavat siltä, että kaikki neljä suurta puoluetta saattavat saada Hämeestä kolme kansanedustajaa, sen verran lähellä toisiaan puolueet vaalipiirissä ovat.

Varsinkin demareissa on tiedossa iso äänten uusjako, kun Johannes Koskinen ja Jouko Skinnari jättävät paikkansa eduskunnassa. Jaossa on peräti 13 000 ääntä, joista tapellaan varmasti tiukasti loppuun asti. Myös James Hirvisaaren (muutos 2011) siirtyminen Uudellemaalle jättää orvoksi liki 5500 ääntä. Näille äänille löytyy varmasti halukkaita ottajia varsinkin perussuomalaisten leirissä.

Eikä voida unohtaa myöskään niitä pienempiä puolueita. Kristilliset ja vasemmistoliitto yrittävät pitää kiinni kynsin hampain edustajapaikoistaan. Takana kärkyy vihreät menetettyä paikkaansa takaisin.

Se on varmaa, että Hämeen vaalipiirin viimeiset paikat ratkaistaan pienillä eroilla, joten jokainen ääni ratkaisee. Odotan jo nyt mielenkiinnolla tulosiltaa ja sitä, joko tällä kertaa lahtelaiset äänestäisivät nimenomaan omia, lahtelaisia ehdokkaita. Kyllä täältä Lahdestakin niitä hyviä osaajia eduskuntaan löytyy ihan puolueesta riippumatta. Nyt olisi hyvä aika olla itsekkäästi Lahti-keskeinen.

 

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset