Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 30.1.2015

PT

Lahti ja Nastola ne yhteen soppii

Viime maanantaina syntyi Päijät-Hämeessä kaksi elintärkeää päätöstä, kun Lahti ja Nastola sekä toisaalla Hollola ja Hämeenkoski päättivät lyödä hynttyyt yhteen. Hollolan ja Hämeenkosken liitosäänestys oli kovin mutkaton. Jopa niin mutkaton, ettei ensimmäistäkään soraääntä kuultu. Selkeä rakkausavioliitto siis. Tosin voidaan kyseenalaistaa se, mitä hyötyä kahden näin pienen kunnan oli järkeä yhdistyä. 24 000 asukkaan Hollola ei ole jatkossa sen elinvoimaisempi kuin aikaisemminkaan, joten nähdäkseni viimeistään 10 vuoden päästä aloitetaan neuvottelut Hollolan liittämisestä Lahteen. Kyseessä on siis pelkkä ajanpeluu väistämätöntä odotellessa.

Lahdessa valtuusto oli myös yksimielinen liitoksesta Nastolan kanssa, mutta toisin oli Nastolassa. Nastolassa ei oltu aivan varmoja sulhasen aikeista, olihan sulhasmies iso ja pelottava Lahti. Niinpä päädyttiin jännittävään äänestykseen, jossa etukäteen molemmat lopputulokset olivat mahdollisia.

Nastolalaiset osoittivat omaavansa jo valmiiksi lahtelaisen päätöksenteon kulttuurin, kun kenties koko Nastolan historian merkittävin äänestys päättyi liitoksen puolesta äänestäneiden voittoon vaivaisella yhdellä äänellä, äänin 22-21. Lahdessahan on jo pitkä historia tärkeiden äänestyksien päättymisestä yhden äänen voimin suuntaan tai toiseen. Tämä tarkoittanee varmuudella sitä, että häviäjät ovat vielä vuosia poteroissaan katkerina väärästä päätöksestä ja liitoksesta tullaan etsimään ne huonot puolet varmuudella esiin.

Toivottavampaa kuitenkin olisi, että nyt kun äänestystulos on saatu, kaikki voimavarat valjastettaisiin syntyvän uuden kaupungin hyväksi ilman katkeruutta. Kaikkia tarvitaan varmasti siihen, että "Suur-Lahdesta" saadaan kaupunkilaisille miellyttävä kaupunki asua. Palvelut toimivat, asut sitten keskustassa, Rakokivessä tai Renkomäessä, se on varmasti monelle tärkeää myös jatkossa.

Kunnilla on nyt hieman alle vuosi aikaa sopeuttaa toimintojaan (lue: irtisanoa henkilöstöään) ennenkuin viiden vuoden irtisanomissuoja astuu voimaan. Koko Suomen mittakaavassa reilusti yli 100 000 kuntien työntekijää on tällä hetkellä suojattu kuntaliitosten vuoksi irtisanomiselta ja jokainen uusi kuntaliitos kasvattaa suojattujen määrää.

Irtisanomissuojan pituutta on paljon arvosteltu, toisaalta voidaan olettaa että aika moni liitos olisi jäänyt tekemättä ilman tätä suojaa. Kuntaliitosten aiheuttamat vuosien irtisanomissuojat käyvät kalliiksi veronmaksajille eli kaikille meille, sillä kuntien budjetoimat säästöt eivät toteudu kuin vasta viiden vuoden päästä. Jos silloinkaan, sillä jos kävisi niin, että esim. Hollola haluaisikin kolmen vuoden päästä liittyä Lahteen, 5 vuoden irtisanomissuoja alkaisi taas alusta.

Ei näillä liitoksilla vielä kuntatalouden Rubikin kuutiota ratkaistu, mutta ihan hyvän polun alku tässä voi silti olla kyseessä. Tervetuloa nastolalaiset, tehdään yhdessä Lahdesta parempi kaupunki meille kaikille.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset