Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 28.11.2014

PT

Pallottelua Aleksilla

Lahden kaupunginvaltuuston talousarviokokousta maanantaina seurattiin tarkasti. Olihan esillä monia lahtelaisia kiinnostavia talouskysymyksiä. mm. kirjastoverkon tulevaisuus sekä etenkin lahtelaisessa mediassa päähuomion vienyt Aleksanterinkadun muutokset.

Lähikirjastojen kannattajat voivat väliaikaisesti huokaista helpotuksesta. Kirjastoverkon valtuusto päätti pitää ennallaan, mutta palveluiden sisältöä ja saavutettavuutta suunnitellaan ensi vuonna henkilöstön, koulujen ja asukkaiden kanssa. Tämä tarkoittaa sitä, että lähikirjastojen kannattajien kannattaa pysyä aktiivisina jatkossakin. Jostain on kuitenkin säästettävä ja jostain kumman syystä Lahdessa ensimmäisenä tulilinjalla tuntuu aina olevan kirjastot.

Toinen merkittävä valtuuston päätös koski päivähoitoa ja esiopetusta. Hieman yllättäen Lahti varaa ensi vuodelle lisää rahaa opetukseen ja päivähoitoon. Kyllä, luitte aivan oikein: Lisää rahaa. Maanantaina kokoontunut valtuusto päätti kaupunginhallituksen esityksestä lisätä menoja yhteensä 1,25 miljoonalla eurolla. Päivähoitopuolella yksityisen hoidon tukea päätettiin korottaa 350 000 eurolla. Lisäksi varattiin 200 000 euroa siihen, että päivähoidon ja esiopetuksen ostopalvelusopimuksia Harjulan Setlementin, Suomen Pelastusarmeijan Säätiön, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lahden yhdistyksen ja Folkhälsan Sydin kanssa jatketaan heinäkuun 2016 loppuun asti.

Lisämäärärahat heikentävät kaupungin ensi vuodelle budjetoiman tuloksen 9,2 miljoonaan euroon. Näinköhän lähestyvät eduskuntavaalit jo vaikuttivat valtuutettujen äänestyskäyttäytymiseen? Säästäähän tässä piti, eikä suinkaan lisätä menoja? No, se on myönnettävä, että lisärahoitus menee tällä kertaa oikeaan osoitteeseen.

Entäpä sitten se mediaseksikkäin kiista eli tuliko Aleksista yksi- vai kaksisuuntainen? Tällä kertaa valtuusto päätti niukasti äänin 30-29, että Aleksanterinkatua kehitetään kävely- ja joukkoliikennepainotteisena katuna Rauhankadun ja Vesijärvenkadun välillä. Eli juuri päinvastoin kuin mitä kaupunginhallitus oli esittänyt.

Tämä tarkoittaa sitä, että Lahden Aleksanterinkadulla sallitaan jatkossa hidas henkilöautoliikenne idästä länteen yhdellä kaistalla. Rahaa varattiin ensi vuodelle liki 2 miljoonaa euroa Aleksin ja kauppatorin kehittämiseen. Voittaneen puolen ei tässäkään asiassa kannata vielä heitellä hattujaan ilmaan ja tilata kuohuvaa. Teknisen lautakunnan, joka on vastustanut yksisuuntaista Aleksia, on näet vielä hyväksyttävä nämä Aleksin yksisuuntaiset katusuunnitelmat. Se taas tarkoittaa sitä, että päätöstä on mahdollisesti haettava valtuustotasolta uudestaan, jos tekninen lautakunta hylkää suunnitelmat. Eli siitä voitte olla varmoja, että pallottelu Aleksilla käy kuumana jatkossakin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset