Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 21.11.2014

PT

Kiista nakkikioskista

Toriparkin rakennustyömaa ajoi puolitoista vuotta sitten kaikki torilla kauppapaikkaansa pitäneet kauppiaat väliaikaisiin sijoituspaikkoihin ympäri Lahtea. Pääosin kauppiaat löysivät paikkansa kirjaston ja teatterin välisestä maastosta, jotkut joutuivat Hansatorille ja toiset Lanun aukiolle. Kauppiaat totesivat muuton olevan huono asia bisnekselle, mutta sen suurempaa ongelmaa ei muutosta noussut. Paitsi yhden kauppiaan kohdalla. Kovin yllättävää on se, että tämä kauppias on kaupunginvaltuutettu ja hänen jos kenen olisi kuvitellut tietävän mitä tapahtuu, kun toriparkkia aletaan rakentamaan. Tai ehkäpä hän näkikin tässä tilaisuutensa tulleen. Tästähän voisi lypsää kaupungilta kunnon korvaukset.

Kaupunki korvasikin torigrillin muuttokulut ja katemenetyksiä siihen asti kun yritys pääsi uudelle liikepaikalle. Nähtävästi tämä ei kokoomuksen Jari Saloselle riittänyt, sillä Salosen omistama ja Torigrilliä pyörittävä Lahden Rakuuna Oy vaatii kaupungilta vahingonkorvausta liikepaikan vaihtumisesta Hansatorille. Yhtiön lasku on vaatimattomasti reilut 147 000 euroa jo saatujen korvausten lisäksi.
 Salonen tulkitsee kaupungin sitoutuneen korvaamaan sille kaikki siirtymisestä aiheutuneet ja aiheutuvat kulut ja tulonmenetykset. Lisäksi Salosen mukaan kaupunki sitoutui vuokraamaan sille liikepaikan nimenomaan torilta viiden vuoden määräajaksi ja että grillillä on oikeus palata torille heti, kun parkki on valmistunut.

Kaupunki kiistää kaiken tämän ja soppa on valmis. Niinpä asiaan haetaan ratkaisua oikeusteitse. Kaupunki tulkitsee torigrillillä olevan muiden kauppiaiden tavoin kantakauppiassopimus, joka on vuoden voimassa. Viiden vuoden pysyvyys vahvistettiin sähköpostilla kuulemma vain, jotta yrittäjä sai lainaa pankista. Tuohon sähköpostiin nähtävästi Salonen vaatimuksensa perustaakin. Voidaan kyllä hyvällä syyllä kysyä, miksi ihmeessä näin on alkuaan edes tehty? Senkö takia, koska Salonen on valtuutettu ja ns. hyvä jätkä? Olisiko joku toinen kauppias saanut viiden vuoden sopimuksen, jos olisi kysynyt? Tuskinpa. Eipä ihme, että kaupungilla jutut ja huhut Lahden hyvä veli-järjestelmästä elävät ja voivat hyvin ja syövät uskottavuutta lahtelaisiin poliitikoihin.

Samalla Salonen sahaa kovaa vauhtia omaa poliittista oksaansa, sillä tämä jupakka ei todellakaan näytä hyvältä tavallisen lahtelaisen kaduntallaajan silmin. Siinä missä hyvätuloinen kokoomusvaltuutettu penää kaupungilta kymmeniä tuhansia euroja, ovat pienet ja köyhät torimyyjät tyytyneet kohtaloonsa. Tämä samainen herra Salonen muuten toimi Päijät-Hämeen koulutuskonsernin hallituksen puheenjohtajana vuosina 2001-12. Häneltä jäi jälkeen kyseenalaisia ulkomaanmatkoja ja matkalaskuja, virheellisiä ja perusteettomia virkailijoiden irtisanomisia, kymmeniätuhansia euroja oikeuskuluja ja virheitä, joiden selvittely jatkuu parhaillaan vieläkin poliisitutkinnassa. Että tämmöinen sankari.
Enää pitäisi tietää, kuka näitä "hyviä jätkiä" oikein äänestää luottamustoimiin?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset