Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


Pääkirjoitus 14.1.

Pete

Huolena nuorten mielenterveys

Suomen Akatemian tällä viikolla julkaistussa laajassa tutkimuksessa ilmeni, että joka viides suomalaisnuori on saanut 21 vuoden ikään mennessä hoitoa mielenterveysongelmiinsa. Tutkimuksen mukaan vanhempien köyhyys altistaa lapset pahoinvoinnille sillä vanhempien toimeentulo-ongelmien kasvaessa myös lasten huostaanotot, mielenterveysongelmat, rikollisuus ja kouluttamattomuus näyttävät lisääntyvän.
Köyhyys sinänsä ei tuota kielteistä sosiaalista perimää vaan vanhempien ja perheen heikompi kiinnittyminen yhteiskuntaan.
Näin latelee siis Suomen Akatemia ja täällä ainakin istuu yksi huolestunut isä. Eihän köyhyys kuitenkaan estä sitä, etteikö lapsiaan voisi kasvattaa vastuuntuntoisiksi kansalaisiksi. Ei hyvä kasvatus vaadi rahaa vaan sitä että antaa lapselle aikaa.
Ovatko nykyajan vanhemmat niin itsekeskeisiä hölmöjä, että taloudellisten vaikeuksien tullen unohtavat vastuunsa isinä ja äiteinä?

Nyt näyttää tutkimuksen mukaan siltä, että kun perheen vanhemmilla alkaa taloudellinen alamäki, he unohtavat lapsensa ja jäävät surkuttelemaan kovaa kohtaloaan kotiin tai baaritiskeille ja vastuu lapsen kasvatuksesta sysätään mm. koululle, poliisille tai sosiaalihuollolle.
Toinen huomionarvoinen seikka on nykyajan trendi, jossa lasten kanssa halutaan olla kavereita. Harva tuntuu nykyään muistavan, että meillä vanhemmilla on vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä ja joskus on tehtävä sellaisiakin päätöksiä, joista lapsi ei pidä.
Vanhempien tulisi muistaa, että he antavat pääosin lapsilleen ne roolimallit ja elämänarvot, joita lapset seuraavat omassa elämässään.
Tähän jos mihin sopii vanha sanonta " Mitä kylvät, sitä niität"

Petri Salomaa
päätoimittaja
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset