Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 3.10.2014

PT

Kuntaliitosten jatkokierros

Viikon iso uutinen Päijät-Hämeessä oli kuntaliitosäänestykset kuntien valtuustoissa. Äänestyksiä seurattiin Twitterin kautta yhtä innokkaasti kuin Pelicansin peliä radiosta. Yhtä lätkäerää vastasi kunkin kunnan äänestys. Kun koko peli eli äänestys kunnissa oli ohi, tuli aika tehdä yhteenveto koko pelistä tai tässä tapauksessa vetää johtopäätökset tuloksesta.

Yllättävän positiivisen vastaanoton liitosehdotus sai valtuustoissa, sillä Hollolan jo ennakkoon varman kieltäytymisen lisäksi saatiin ei-vastaus vain Iitistä. Sekin tosin vain yhden äänen enemmistöllä. Sen sijaan Lahti, Nastola, Kärkölä ja Hämeenkoski näyttivät kuuden kunnan liitokselle vihreää valoa. Koska pari kieltävääkin vastausta saatiin, tarkoittaa se sitä, että ajatus kuuden kunnan yhdistämisestä kaatui ja nyt on aika etsiä uusia vaihtoehtoja jatkoneuvotteluissa.

Kaikkien, varsinkin valtuustojen yllätykseksi mukana jatkoneuvotteluissa ovat myös Hollola ja Iitti, vaikka Salpauskunnasta kieltäytyivätkin. Kuuleman mukaan uudet neuvottelut saivat alkunsa enemmänkin ns. kahvipöytäkeskusteluista kuin virallisista neuvotteluista. Nyt esiin onkin noussut muutamia pienempiä liitosehdotuksia, joista neuvotelut ovat jo hyvässä vauhdissa. Lähtökohtana jatkoneuvotteluissa on kuntien omat halut liitoksiin eli kenen kanssa halutaan liittyä ja kenen kanssa ei, on se punainen lanka, jota nyt seurataan.

Ainakaan Lahden ja Nastolan yhdistymiselle ei pitäisi löytyä mitään esteitä. Se, miten Kärkölä ja Hämeenkoski saataisiin järkevästi osaksi Lahtea onkin sitten ongelmallisempi, koska yhteistä maarajaa ei kunnilla Lahteen ole. Tämäkään ei ole este, sillä Pohjanmaalta löytyy esimerkki, jossa Vähäkyrö liitettiin Vaasaan ilman yhteistä maarajaa.

Omasta mielestäni näin maalaisjärjellä ajateltuna Salpauskunnan savuaville raunioille olisi viisainta rakentaa kaksi kuntaa. Toisessa olisivat Hollola, Hämeenkoski ja Kärkölä ja toisen muodostaisivat Lahti ja Nastola. Iitti voisi halutessaan liittyä Lahteen, mutta ainakin omissa papereissani Iitti kuuluu Kymenlaaksoon ja siten olisi selkeämmin osa Kouvolaa kuin Lahtea. Eri asia on sitten kumpi on iittiläisille se pahempi peikko, Lahti vai Kouvola?

Ennustan, että nämä kaksi uutta kuntaa, jotka näistä neuvotteluista luultavasti syntyvät porskuttavat erillään noin viisi vuotta ja viimeistään vuoden 2021 tiennoilla aloitetaan taas kuntaliitosneuvottelut, jossa vihdoin kaikki nämä kuusi kuntaa yhdistetään. Olisihan sen voinut tehdä jo nyt, vai mitä?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset