Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 26.9.2014

PT

Viisi kerta kyllä ja yksi ei

Ensi maanantaina kuusi Salpauskunta-selvityksessä mukana ollutta kuntaa äänestää hankkeen puolesta tai vastaan valtuustoissaan. Kuntien hallitukset jo asiasta äänestivätkin ja tulos oli odotetun kaltainen. Tosin yllättävää oli se, että peräti viisi kuntaa kannatti uuden suurkunnan perustamista. Itse odotin, että vastustusta olisi ollut enemmänkin.

Tiukinta oli Iitissä, jossa kyllä-puoli voitti äänestyksen yhdellä äänellä. Edelleenkään ketään ei yllättynyt se, että vastarannankiiskenä touhuaa edelleen Hollola. Tosin sielläkin oli äänestyksessä hajontaa, kun Ei-liitokselle voitti äänin 7-4. 
On kuitenkin odotettavissa, että valtuustojen äänestystulokset ovat erilaiset. Kuntien hallituksissa on mukana paljon henkilöitä, jotka ovat olleet mukana selvityksessä alusta lähtien ja tietävät varmuudella tarkalleen liitoksen faktat. Niin hyvät kuin ne huonotkin puolet.

Valtuustoissa ollaankin sitten enemmän äänestäjien paineen armoilla. Uskallapa painaa kyllä-nappia Hollolassa ja voit seuraavissa vaaleissa heittää hyvästit valtuustopaikallesi. Lisäksi on todettava, että jos Hollola jostain kumman syystä liittyisi Lahteen, niin tuskin kovinkaan moni Hollolan valtuutettu löytäisi paikkaansa uuden suurkunnan valtuustossa. Joten oma lehmä ojassa-mentaliteetillä voi ihan hyvällä omallatunnolla painaa sitä ei -nappia. Äänestäjät tykkää ja oma paikka kunnan päätöksenteon ytimessä säilyy. Lahdessa onkin jo leikkimielisesti väläytelty muurin rakentamista Lahden ja Hollolan rajalle sekä hollolalaisten irtisanomista lahtelaisista työpaikoista teemalla Lahti lahtelaisille.

Se tosiasia, että vähintäänkin yksi kunta tulee maanantaina kieltäytymään liitoksesta aiheuttaa sen, että ne kunnat, jotka ovat vastanneet liitokselle kyllä, aloittavat jatkoselvityksen. Ainakin Kärkölän ja Hämeenkosken liittyminen Lahteen muuttuisi silloin kovin haastavaksi, koska yhteistä maarajaa ei kuntien välillä ole lainkaan, kun Hollola jää välistä pois. Näinköhän vielä lopuksi käy, että uuden kunnan muodostavat vain Lahti ja Nastola kahdestaan. Lähtökohdat huomioiden tulosta voisi pitää melkoisena epäonnistumisena. Maanantaina jännitetään.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset