Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 26.9.2014

PT

Viisi kerta kyllä ja yksi ei

Ensi maanantaina kuusi Salpauskunta-selvityksessä mukana ollutta kuntaa äänestää hankkeen puolesta tai vastaan valtuustoissaan. Kuntien hallitukset jo asiasta äänestivätkin ja tulos oli odotetun kaltainen. Tosin yllättävää oli se, että peräti viisi kuntaa kannatti uuden suurkunnan perustamista. Itse odotin, että vastustusta olisi ollut enemmänkin.

Tiukinta oli Iitissä, jossa kyllä-puoli voitti äänestyksen yhdellä äänellä. Edelleenkään ketään ei yllättynyt se, että vastarannankiiskenä touhuaa edelleen Hollola. Tosin sielläkin oli äänestyksessä hajontaa, kun Ei-liitokselle voitti äänin 7-4. 
On kuitenkin odotettavissa, että valtuustojen äänestystulokset ovat erilaiset. Kuntien hallituksissa on mukana paljon henkilöitä, jotka ovat olleet mukana selvityksessä alusta lähtien ja tietävät varmuudella tarkalleen liitoksen faktat. Niin hyvät kuin ne huonotkin puolet.

Valtuustoissa ollaankin sitten enemmän äänestäjien paineen armoilla. Uskallapa painaa kyllä-nappia Hollolassa ja voit seuraavissa vaaleissa heittää hyvästit valtuustopaikallesi. Lisäksi on todettava, että jos Hollola jostain kumman syystä liittyisi Lahteen, niin tuskin kovinkaan moni Hollolan valtuutettu löytäisi paikkaansa uuden suurkunnan valtuustossa. Joten oma lehmä ojassa-mentaliteetillä voi ihan hyvällä omallatunnolla painaa sitä ei -nappia. Äänestäjät tykkää ja oma paikka kunnan päätöksenteon ytimessä säilyy. Lahdessa onkin jo leikkimielisesti väläytelty muurin rakentamista Lahden ja Hollolan rajalle sekä hollolalaisten irtisanomista lahtelaisista työpaikoista teemalla Lahti lahtelaisille.

Se tosiasia, että vähintäänkin yksi kunta tulee maanantaina kieltäytymään liitoksesta aiheuttaa sen, että ne kunnat, jotka ovat vastanneet liitokselle kyllä, aloittavat jatkoselvityksen. Ainakin Kärkölän ja Hämeenkosken liittyminen Lahteen muuttuisi silloin kovin haastavaksi, koska yhteistä maarajaa ei kuntien välillä ole lainkaan, kun Hollola jää välistä pois. Näinköhän vielä lopuksi käy, että uuden kunnan muodostavat vain Lahti ja Nastola kahdestaan. Lähtökohdat huomioiden tulosta voisi pitää melkoisena epäonnistumisena. Maanantaina jännitetään.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset