Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 19.9.2014

PT

Mediaseksikäs sote-suunta

Lahden kaupunginhallitus linjasi tällä viikolla Lahden tulevaksi sote-suunnaksi Helsingin. Alunperinhän valtion suunnitelmissa on ollut Lahden liittäminen Tampereen sote-alueeseen. Ei ole kuitenkaan varmaa, voidaanko toive toisesta sote-alueesta hyväksyä, vaikka Lahti sitä esittääkin. Seuraavaksi Lahti yrittää saada mukaansa Helsingin sote-alueeseen koko maakunnan, koska sitä varmemmin mahdollinen esitys siirrosta Helsingin sote-alueeseen hyväksytään, mitä yksimielisempi maakunta asiasta on, kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta kommentoi asiaa.

Kaupunginhallituksen linjauksen taustalla on kaupungin strateginen suunta etelään ja metropolialueelle. Linjaus on vähintäänkin mielenkiintoinen. Asiantuntijoiden mielestä, kun Tampereen vaihtoehto tulisi Lahdelle halvemmaksi kuin suuntautuminen Helsinkiin päin. Eikö kaupungintalolta ole viime aikoina kovastikin patisteltu säästämään, säästämään ja vielä kerran säästämään? Tosin sosiaali- ja terveyslautakuntaa ja sen asiantuntijalausuntoja ei päätöstä tehdessä edes kuunneltu. Tapaus on sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Kari Lempisen mielestä jopa demokratian irvikuva. Eli tällä kertaa säästämisen ankeuden voitti imagollisesti parempi vaihtoehto eli Helsinki. Näin Lahti linjaa jatkossakin kuuluvansa mielummin mediaseksikkäälle Helsingin metropolialueelle kuin suuntaavansa katsettaan "landepaukkujen" Tampereelle. Maksoi mitä maksoi.

Asiantuntijalausunnoissa mainitaan että sosiaali- ja terveyspalveluista suurin osa on peruspalveluja. Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysalueen suuntautumisvaihtoehdoissa etäisyyksillä ei ole suurta merkitystä asiakkaan kannalta, koska valtaosa palveluista tuotetaan jatkossakin Päijät-Hämeessä. Vaativan sosiaalihuollon ja erikoissairaanhoidon palveluja asiakas tarvitsee harvemmin. Siksi pendelöinnin edullisuuden, helppouden tai nopeuden vertailu Helsingin ja Tampereen välillä ei ole ratkaisevaa. Suuntautuminen Helsinkiin onkin perusteltavissa pikemmin elinkeinopoliittisilla kuin sosiaali- ja terveyspoliittisilla seikoilla. Myös Lahden vaikutusmahdollisuudet olisivat asiantuntijoiden mielestä paremmat Tampereen sote-alueella kuin Helsingin vastaavalla. Helsingin sote-alueella Lahti on vasta neljänneksi suurin kunta, kun Tampereen alueella olisimme toiseksi suurin.

En halua tässä ottaa kantaa siihen, kumpi sote-alueista olisi parempi. Tietotaitoni ei yksinkertaisesti siihen riitä. Niinpä minä maallikkona ainakin kuuntelisin asiantuntijoita asian tiimoilta. Tulevaisuus kyllä näyttää onko ratkaisu hyvä vai huono. Ennustaminenhan on tunnetusti vaikeaa ja tässä asiassa tuskin kukaan tietää mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kunhan sote-uudistus saadaan vihdoin ja viimein maaliin asti. Selväksi sen sijaan tuli, että jatkossa Lahti selkeästi suuntautuu kohti Helsinkiä ja nähtävästi hinnalla millä hyvänsä.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset