Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Pääkirjoitus 12.9.2014

PT  

Järjellä vai tunteella?

Syntyykö uusi suurkunta vai eikö synny? Deadline-päivä eli valtuustojen äänestyspäivä 29.9. lähestyy kovaa vauhtia ja lobbausta tehdään kiihtyvällä tahdilla molemmissa juoksuhaudoissa. Faktat tietänevät kaikki. Joko nyt synnytetään kuuden kunnan yhteinen, uusi suurkunta tai sitten selvityksestä kuoriutuu kaksi tai useampikin pikkuinen untuviikko, jotka jo pesässä ollessaan ovat lähtökohtaisesti toistensa kilpailijoita.

Selvitys on ollut nähtävissä ja kommentoitavissa nyt kuukauden päivät ja huomautuksia on tullut yli 40 kpl. Se ei yllätä ketään, että eniten huomautuksia jätettiin Hollolasta. Siellä pelätään Hollolan hyvinä pidettyjen palveluiden heikkenemistä muiden kuntien tasolle. Joissakin vastustettiin hollolalaisten joutumista keskuskaupungin eli Lahden investointien maksajiksi. Lisäksi Lahden pelätään jyräävän päätöksenteossa pienemmät kunnat. 
Faktahan on, että lahtelaisia olisi uuden kunnan alueella 67 %, joten on käsittääkseni vain demokratian mukaista, että silloin Lahdella olisi uudessa valtuustossa enemmän edustajia.

Itse olisin lämmennyt eniten Lahden, Hollolan ja Nastolan liitokselle. Se olisi ollut ainoa järkevä kombinaatio ajatellen lähinnä työssäkäynti- ja asiointialuetta. Molempien ympäryskuntien keskukset ovat lähellä keskuskaupunkia Lahtea. Lisäksi todella monet hollolalaiset ja nastolalaiset työskentelevät Lahdessa, mutta kantavat veroäyrinsä omaan asuinkuntaansa. Iitti, Hämeenkoski ja Kärkölä eivät mielestäni tähän liitokseen oikein istu. Ne ovat jo suhteellisen kaukana ja varsinkin Iitti kuuluu mielestäni Kymenlaaksoon, joten hus!hus! Iitti pikaisesti liittymään Kouvolaan. Asikkala ja Orimattilakin olisivat istuneet paremmin tähän kokonaisuuteen.

Tästä päästäänkin sujuvasti siihen tunnepuoleen, joka näihin liitosasioihin aina liittyy. Jos asia käännettäisiin niin päin, että Lahden pitäisi liittyä vaikkapa Helsinkiin, niin uskon, ettei Lahdesta moista halua kovinkaan paljon löytyisi. Puheita Lahden ehdottoman itsenäisyyden puolesta pidettäisiin kiihkeästi ja Helsinkiä mollattaisiin ihan kuorossa. Meitä ei määräillä Helsingistä käsin -henki yhdistäisi lahtelaisia varmuudella. Siihen peilaten on helppo ymmärtää niitä, jotka liitosta vastustavat. Pieni ei halua liittyä isoon, niin se vain menee. Mielikuva isosta pahasta haukkaamassa pienen ja sympaattisen suihinsa on vahvasti läsnä keskusteluissa. Yllättävän monet ihmiset tekevät päätöksensä enemmän mutu- kuin faktapohjalta.

Monesti käy niin, ettei edes järkisyillä ihmisten tunteita muuteta. Niin käy nytkin. Hollola pysyy itsenäisenä, Kärkölän ja Hämeenkosken kärttäessä siltä yhteistyötä. Lahti, Nastola ja Iitti muodostavat uuden kunnan. Siitä olen aika varma, että Hollola ja toinen "ikuisesti itsenäinen" Asikkala aloittavat tunnustelut Lahteen liittymisestä seuraavan 10 vuoden aikana, kunhan ne kylmät faktat loppujen lopuksi voittavat tunteen.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset