Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 22.8.2014

PT

Etelä-Lahden koulut myllerryksessä

Etelä-Lahden kouluverkko kokee tulevaisuudessa isoja muutoksia. Muutos koskee lähinnä kolmea koulua eli Salinkalliota, Launetta, Renkomäkeä. Tämän viikon keskiviikkona tilakeskus esitti sivistyslautakunnnalle neljä eri vaihtoehtoa siihen, miten kouluverkkoa voitaisiin Etelä-Lahdessa muuttaa.

Vaihtoehto 0 sisältää Launeen koulun korjaamisen, Renkomäen laajentamisen ja Salinkallion lakkauttamisen. Kyseessä on siis sama vaihtoehto, joka annettiin ainoana vaihtoehtona toukokuussa. Nyt kuitenkin tilakeskuksellakin on onneksi havahduttu siihen, että kenties Launeen koulu olisi paras purkaa, sillä jatkuva korjaaminen ei tuo parasta tulosta. Hyvä jos tähän päädytään, ainoa ongelma on vain se, että tähän johtopäätökseen olisi pitänyt tulla jo vuosia sitten. Nyt on heitetty useita miljoonia euroja kankkulan kaivoon remontoimalla rakennusta, joka olisi pitänyt alunperinkin purkaa. Tai ei nyt ihan kankkulan kaivoon, sillä joissakin rakennusfirmoissa ollaan varmastikin oltu hyvinkin tyytyväisiä tähän lypsylehmään.

Vaihtoehto 1, jossa Launeen koulu rakennettaan isompana uuteen paikkaan ja Renkomäkeä laajennetaan, aiheuttaisi Salinkallion lakkautuksen ja olisi sellaisenaan kallein vaihtoehto. Vaihtoehto 3, jossa Launeen koulusta luovutaan, Renkomäkeä laajennetaan ja Salinkalliosta tehdään luokkien 1.-9. yhteiskoulu tuskin onnistuu, sillä Salinkallion tilat eivät ole siihen riittävät.

Halvimmaksi ja omasta mielestäni myös järkevimmäksi ratkaisuksi nouseekin vaihtoehto 2, jossa Launeen koulu puretaan ja tilalle rakennetaan samalle paikalle uusi koulu 1.-6. luokkalaisille. Samalla Renkomäen koulua laajennetaan ja Salinkalliosta remontoidaan eteläisen alueen yläkoulu luokille 7.-9.

Olisi suoranaista järjen köyhyyttä olla käyttämättä Salinkallion koulun tiloja hyväksi suunnitellessa Etelä-Lahden koulutiloja. Käsittääkseni koulu on ns. hyvässä hapessa eli ongelmia sisäilman kanssa ei ole ollut. Samalla voitaisiin vaihtaa koulun nimikin, sillä jo hieman ryvettynyt Salinkallio-nimi voitaisiin vaihtaa takaisin vanhaan ja arvokkaaseen Launeen yhteislyseo-nimeen.

Seuraavaksi asiaa käsitellään sivistyslautakunnan kokouksessa syyskuun alussa. Valtuuston käsittelyyn eteläisen Lahden kouluasiat etenevät marras-joulukuun aikana.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset