Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 22.8.2014

PT

Etelä-Lahden koulut myllerryksessä

Etelä-Lahden kouluverkko kokee tulevaisuudessa isoja muutoksia. Muutos koskee lähinnä kolmea koulua eli Salinkalliota, Launetta, Renkomäkeä. Tämän viikon keskiviikkona tilakeskus esitti sivistyslautakunnnalle neljä eri vaihtoehtoa siihen, miten kouluverkkoa voitaisiin Etelä-Lahdessa muuttaa.

Vaihtoehto 0 sisältää Launeen koulun korjaamisen, Renkomäen laajentamisen ja Salinkallion lakkauttamisen. Kyseessä on siis sama vaihtoehto, joka annettiin ainoana vaihtoehtona toukokuussa. Nyt kuitenkin tilakeskuksellakin on onneksi havahduttu siihen, että kenties Launeen koulu olisi paras purkaa, sillä jatkuva korjaaminen ei tuo parasta tulosta. Hyvä jos tähän päädytään, ainoa ongelma on vain se, että tähän johtopäätökseen olisi pitänyt tulla jo vuosia sitten. Nyt on heitetty useita miljoonia euroja kankkulan kaivoon remontoimalla rakennusta, joka olisi pitänyt alunperinkin purkaa. Tai ei nyt ihan kankkulan kaivoon, sillä joissakin rakennusfirmoissa ollaan varmastikin oltu hyvinkin tyytyväisiä tähän lypsylehmään.

Vaihtoehto 1, jossa Launeen koulu rakennettaan isompana uuteen paikkaan ja Renkomäkeä laajennetaan, aiheuttaisi Salinkallion lakkautuksen ja olisi sellaisenaan kallein vaihtoehto. Vaihtoehto 3, jossa Launeen koulusta luovutaan, Renkomäkeä laajennetaan ja Salinkalliosta tehdään luokkien 1.-9. yhteiskoulu tuskin onnistuu, sillä Salinkallion tilat eivät ole siihen riittävät.

Halvimmaksi ja omasta mielestäni myös järkevimmäksi ratkaisuksi nouseekin vaihtoehto 2, jossa Launeen koulu puretaan ja tilalle rakennetaan samalle paikalle uusi koulu 1.-6. luokkalaisille. Samalla Renkomäen koulua laajennetaan ja Salinkalliosta remontoidaan eteläisen alueen yläkoulu luokille 7.-9.

Olisi suoranaista järjen köyhyyttä olla käyttämättä Salinkallion koulun tiloja hyväksi suunnitellessa Etelä-Lahden koulutiloja. Käsittääkseni koulu on ns. hyvässä hapessa eli ongelmia sisäilman kanssa ei ole ollut. Samalla voitaisiin vaihtaa koulun nimikin, sillä jo hieman ryvettynyt Salinkallio-nimi voitaisiin vaihtaa takaisin vanhaan ja arvokkaaseen Launeen yhteislyseo-nimeen.

Seuraavaksi asiaa käsitellään sivistyslautakunnan kokouksessa syyskuun alussa. Valtuuston käsittelyyn eteläisen Lahden kouluasiat etenevät marras-joulukuun aikana.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset