Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Pääkirjoitus 22.8.2014

PT

Etelä-Lahden koulut myllerryksessä

Etelä-Lahden kouluverkko kokee tulevaisuudessa isoja muutoksia. Muutos koskee lähinnä kolmea koulua eli Salinkalliota, Launetta, Renkomäkeä. Tämän viikon keskiviikkona tilakeskus esitti sivistyslautakunnnalle neljä eri vaihtoehtoa siihen, miten kouluverkkoa voitaisiin Etelä-Lahdessa muuttaa.

Vaihtoehto 0 sisältää Launeen koulun korjaamisen, Renkomäen laajentamisen ja Salinkallion lakkauttamisen. Kyseessä on siis sama vaihtoehto, joka annettiin ainoana vaihtoehtona toukokuussa. Nyt kuitenkin tilakeskuksellakin on onneksi havahduttu siihen, että kenties Launeen koulu olisi paras purkaa, sillä jatkuva korjaaminen ei tuo parasta tulosta. Hyvä jos tähän päädytään, ainoa ongelma on vain se, että tähän johtopäätökseen olisi pitänyt tulla jo vuosia sitten. Nyt on heitetty useita miljoonia euroja kankkulan kaivoon remontoimalla rakennusta, joka olisi pitänyt alunperinkin purkaa. Tai ei nyt ihan kankkulan kaivoon, sillä joissakin rakennusfirmoissa ollaan varmastikin oltu hyvinkin tyytyväisiä tähän lypsylehmään.

Vaihtoehto 1, jossa Launeen koulu rakennettaan isompana uuteen paikkaan ja Renkomäkeä laajennetaan, aiheuttaisi Salinkallion lakkautuksen ja olisi sellaisenaan kallein vaihtoehto. Vaihtoehto 3, jossa Launeen koulusta luovutaan, Renkomäkeä laajennetaan ja Salinkalliosta tehdään luokkien 1.-9. yhteiskoulu tuskin onnistuu, sillä Salinkallion tilat eivät ole siihen riittävät.

Halvimmaksi ja omasta mielestäni myös järkevimmäksi ratkaisuksi nouseekin vaihtoehto 2, jossa Launeen koulu puretaan ja tilalle rakennetaan samalle paikalle uusi koulu 1.-6. luokkalaisille. Samalla Renkomäen koulua laajennetaan ja Salinkalliosta remontoidaan eteläisen alueen yläkoulu luokille 7.-9.

Olisi suoranaista järjen köyhyyttä olla käyttämättä Salinkallion koulun tiloja hyväksi suunnitellessa Etelä-Lahden koulutiloja. Käsittääkseni koulu on ns. hyvässä hapessa eli ongelmia sisäilman kanssa ei ole ollut. Samalla voitaisiin vaihtaa koulun nimikin, sillä jo hieman ryvettynyt Salinkallio-nimi voitaisiin vaihtaa takaisin vanhaan ja arvokkaaseen Launeen yhteislyseo-nimeen.

Seuraavaksi asiaa käsitellään sivistyslautakunnan kokouksessa syyskuun alussa. Valtuuston käsittelyyn eteläisen Lahden kouluasiat etenevät marras-joulukuun aikana.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset