Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 8.8.2014

PT

Kuntaliitos puhuttaa taas

Kuntajakoselvittäjien ehdotus valmistui keskiviikkona. Selvittäjät ehdottavat Hollolan, Hämeenkosken, Iitin, Kärkölän ja Nastolan kuntien sekä Lahden kaupungin yhdistämistä 1.1.2017 alkaen. Uuden 154 000 asukkaan kunnan nimeksi tulisi Lahti. Kuntien valtuustot päättävät syyskuun lopussa syntyykö uusi kunta. Tähän asti siis selvää kauraa. No, jotta asia ei olisi ihan noin simppeli, niin tutkitaanpa hieman mitä muuta on asian tiimoilta tekeillä.

Hollola, Hämeenkoski ja Kärkölä ovat tehneet omaa selvitystään samanaikaisesti, onhan tullut selväksi etteivät Hollola ja Hämeenkoski halua liittyä Lahteen, eivätkä sitä myöskään vuoden 2017 alussa tule tekemään. Selvää on myös, kuten selvityksestäkin ilmenee, ettei kolmen kopla ( Hollola, Hämeenkoski, Kärkölä) ole elinvoimainen pitkällä tähtäimellä.

"Alueen kilpailukyvyn kannalta Hollolan kasvaminen 29 000 asukkaan kunnaksi ei juuri lisää sen kilpailukykyä ja neuvotteluvoimaa esim. suhteessa metropolialueeseen, eikä anna alueen kilpailukyvyn ja siten elinkeinoelämän toimintamahdollisuuksien parantamiseen vastaavia edellytyksiä kuin kuuden kunnan yhdistyminen. Yhdistämällä Hollola, Hämeenkoski ja Kärkölä ei ole mahdollista muodostaa taloudellisesti kestävällä pohjalla olevaa uutta kuntaa ilman, että palveluverkkoa karsitaan radikaalisti ja veroja korotetaan."
Näin siis suora lainaus selvityksestä, jossa kylmät faktat tulevat esiin erittäin selväsanaisesti.

Hollola järjesti vuonna 2010 kansanäänestyksen, jonka tulos oli murskaava: 83 prosenttia halusi pitää kunnan itsenäisenä. Tämä ei ole ihme, jos asiaa lähestyy pelkältä tunnepuolelta. Taloudelliset faktat vain ovat niin kovat, että näistä asioista päättäminen kuuluu tällä kertaa asiantuntijoille, ei kansalle. Harva tavallinen kaduntallaaja tietää oman kuntansa taloudellista tilaa ja sitä mihin suuntaan se on menossa. Yllättävän harvaa se edes kiinnostaa, kunhan palvelut vain pelaavat. Kyse on enemmänkin mielikuvista. Lahti on iso, paha ja velkainen ja se haluaa niellä kitaansa pikkukunnat ympäriltään. Kiva satu, muttei todellisuutta. Parhaimmillaan kyseessä olisi Päijät-Hämeen elinvoimainen symbioosi eli liitoksesta hyötyisivät kaikki. Myös ympäristökunnissa asuvat.

Kuntien sopeuttamistarve on kova. Kuuden kunnan yhteinen talouden sopeuttamistarve on seuraavien kolmen vuoden aikana lähes 100 miljoonaa euroa. Kunnat arvioivat itse pystyvänsä säästämään siitä noin puolet. Kuntien yhdistämisestä saatava säästö olisi noin 40 miljoonaa euroa, joka tulisi palvelukustannuksista sekä päällekkäisyyksien ja johtotasojen purkamisesta.
Kannattaisi yrittää edes.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset