Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 23.5.2014

elina

Miksi emme äänestä?

Viimeiset ennakkoäänestyslaput jätettiin vaaliuurniin tiistaina. Äänestysprosentti (17,1) jäi hieman alhaisemmaksi kuin viime vaaleissa vuonna 2009. Tällä kertaa suomalaisten laiskaan ennakkoäänestykseen on etsitty syitä muun muassa helteisestä säästä.

Säätä on aina hyvä syyttää, koska yleensä se on aina pielessä. Moni suomalainen ryntäsikin varmasti tiistaina äänestyskopin sijaan biitsille. Jos syytetään säätä, on sunnuntaiksi toivottava pilvistä, alle kahdenkympin keliä.

Entä jos syy ei olekaan helteessä? Entä jos eurovaalit eivät edelleenkään vaan yksinkertaisesti kiinnosta tavallista kuolevaista? Varsinkin nuoria syytetään usein äänestyslaiskuudesta. Miten houkutella nuoret uurnille?

Eurooppa on lähempänä suomalaista kuin koskaan. Ei ole Euroopan ongelmia, on vain meidän ongelmia. Nuorisotyöttömyys kummittelee koko Euroopassa, eikä siihen tule muutosta, jos nuoret itse eivät ole aktiivisesti vaatimassa sitä. Tästä näkökulmasta katsottuna eurovaaleissa äänestämättä jättäminen on silkkaa typeryyttä.

Toisaalta, monelle jo pelkästään sopivan ehdokkaan löytäminen tuottaa tuskaa. Vaalikoneitten tarjoamat ehdokkaat poikkeavat toisistaan tuskin lainkaan, vaikka yksi on piraattipuoleesta, toinen vihreä ja kolmas perussuomalainen. Sitten pitäisi olla vielä perillä eurooppalaisesta puoluejärjestelmästä. Ei ihme, että moni jättää leikin suosiolla sikseen.

Tanskassa nuoria yritettiin houkutella äänestämään eräänlaisen lyhytanimaation avulla, jossa Voteman eli Äänestymies kiersi pakottamassa kansalaisia väkivalloin äänestyskoppeihin. Hauskaksi suunniteltua videota ei pidetty kovinkaan hauskana ja se poistettiin nopeasti Tanskan parlamentin Facebook-sivuilta. Vaikka vaalit eivät muuten kiinnostaisi, niin kannattaa ainakin seurata, kuinka paljon nuoria äänestäjiä Tanska onnistuu tempauksellaan haalimaan.

Vs. päätoimittaja
Elina Salomaa

 


Pääkirjoitukset