Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 2.5.2014

PT

Viinaralli

Vappu on tunnetusti kosteaa aikaa suomalaisessa yhteiskunnassa, enkä kostealla tarkoita pelkästään säätä. Suomalaiset juhlistavat kevään juhlaa usein alkoholin kera. Viina kuuluu suomalaiseen vappuun yhtä kiinteästi kuin poliittiset palopuheet toreilla. Alkossa vappuviikolla myynti kasvaa yli 800 000 litraa, joka on lähes 50 prosenttia normaalin viikon myyntiä suurempi. Euromääräinen kasvu on noin 11 miljoonaa. Alkossa varmastikin taputetaan pieniä käsiä iloisesti yhteen. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksiselitteinen, sillä Suomen hieman ontuva alkoholiverokäytäntö on viime vuosina nostanut Viron viinarallin taas isoihin mittoihin ja lehtien otsikoihin.

Suomalaiset hakevat viinansa isoissa erissä Tallinnasta ja tällä hetkellä virallisen myynnin ohi menevän määrän on arvioitu vastaavan noin 130-150 Alkon myymälän myyntiä. Se on muuten aika paljon se. Kansanedustaja Jaana Pelkonen arvioi matkustajatuonnin takia Viroon jäävän vuodessa 300 miljoonaa euroa mahdollisia verotuottoja. Pelkästään ei menetetä verotuottoja, sillä viinarallilla on myös tietenkin se synkempikin puoli. Kaikki alkoholin aiheuttamat haitat hoidetaan nimittäin täysmääräisesti täällä Suomessa. Eli Viro saa rahat, me haitat. Kiva.

Tulli on yrittänyt puuttua viinaralliin kieltämällä varustamoita kuljettamasta jalkamatkustajien juomalasteja maihin. Tuliaisjuomia ei saa enää kuljettaa linja-auton tavaratilassa, vaan jokaisen matkustajan täytyy kantaa ostoksensa itse maihin. Tämä ei kuitenkaan estä rallin jatkumista niiltä, jotka käyvät toistuvasti hakemassa täyden lastin pakettiautollaan.
Viinarallia voi hyvällä syyllä verrata harmaaseen talouteen, jossa yhteiskunnalle ei tilitetä sille kuuluvia veroja.Voin kuvitella, että myös jotkut ravintolat tuovat juomansa tänä päivänä Virosta välttääkseen tappiot. Ja miksi eivät näin tekisi, jos muuten uhkana on konkurssi?

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Suhteemme alkoholiin on outo. Miksi meillä ei voisi olla eurooppalaista juomakulttuuria? Viiniä saisi ruokakaupasta ja alkoholin hinta olisi samalla tasolla muun Euroopan kanssa. Olemmeko ihan oikeasti niin metsäläiskansaa, että aina kun on tarjolla halpaa viinaa, niin sitä lotrataan sitten kunnolla? Pitääkö meitä oikeasti holhota alkoholin suhteen?

Olisi mielenkiintoista nähdä, montako sukupolvea Suomessa alkoholisoituisi, jos huomenna alkoholin hinta laskettaisiin eurooppalaiselle tasolle. Luulenpa että ainakin yksi sukupolvi siinä menisi, ennen kuin tilanne stabilisoituisi normaaliksi muun Euroopan kanssa. Pitäisikö yrittää?
En tiedä, mutta se on varmaa, että viinaralli jatkuu niin kauan kun jostain saa halvempaa viinaa kuin kotimaasta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset