Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Pääkirjoitus 2.5.2014

PT

Viinaralli

Vappu on tunnetusti kosteaa aikaa suomalaisessa yhteiskunnassa, enkä kostealla tarkoita pelkästään säätä. Suomalaiset juhlistavat kevään juhlaa usein alkoholin kera. Viina kuuluu suomalaiseen vappuun yhtä kiinteästi kuin poliittiset palopuheet toreilla. Alkossa vappuviikolla myynti kasvaa yli 800 000 litraa, joka on lähes 50 prosenttia normaalin viikon myyntiä suurempi. Euromääräinen kasvu on noin 11 miljoonaa. Alkossa varmastikin taputetaan pieniä käsiä iloisesti yhteen. Asia ei kuitenkaan ole ihan noin yksiselitteinen, sillä Suomen hieman ontuva alkoholiverokäytäntö on viime vuosina nostanut Viron viinarallin taas isoihin mittoihin ja lehtien otsikoihin.

Suomalaiset hakevat viinansa isoissa erissä Tallinnasta ja tällä hetkellä virallisen myynnin ohi menevän määrän on arvioitu vastaavan noin 130-150 Alkon myymälän myyntiä. Se on muuten aika paljon se. Kansanedustaja Jaana Pelkonen arvioi matkustajatuonnin takia Viroon jäävän vuodessa 300 miljoonaa euroa mahdollisia verotuottoja. Pelkästään ei menetetä verotuottoja, sillä viinarallilla on myös tietenkin se synkempikin puoli. Kaikki alkoholin aiheuttamat haitat hoidetaan nimittäin täysmääräisesti täällä Suomessa. Eli Viro saa rahat, me haitat. Kiva.

Tulli on yrittänyt puuttua viinaralliin kieltämällä varustamoita kuljettamasta jalkamatkustajien juomalasteja maihin. Tuliaisjuomia ei saa enää kuljettaa linja-auton tavaratilassa, vaan jokaisen matkustajan täytyy kantaa ostoksensa itse maihin. Tämä ei kuitenkaan estä rallin jatkumista niiltä, jotka käyvät toistuvasti hakemassa täyden lastin pakettiautollaan.
Viinarallia voi hyvällä syyllä verrata harmaaseen talouteen, jossa yhteiskunnalle ei tilitetä sille kuuluvia veroja.Voin kuvitella, että myös jotkut ravintolat tuovat juomansa tänä päivänä Virosta välttääkseen tappiot. Ja miksi eivät näin tekisi, jos muuten uhkana on konkurssi?

Mikä meitä suomalaisia oikein vaivaa? Suhteemme alkoholiin on outo. Miksi meillä ei voisi olla eurooppalaista juomakulttuuria? Viiniä saisi ruokakaupasta ja alkoholin hinta olisi samalla tasolla muun Euroopan kanssa. Olemmeko ihan oikeasti niin metsäläiskansaa, että aina kun on tarjolla halpaa viinaa, niin sitä lotrataan sitten kunnolla? Pitääkö meitä oikeasti holhota alkoholin suhteen?

Olisi mielenkiintoista nähdä, montako sukupolvea Suomessa alkoholisoituisi, jos huomenna alkoholin hinta laskettaisiin eurooppalaiselle tasolle. Luulenpa että ainakin yksi sukupolvi siinä menisi, ennen kuin tilanne stabilisoituisi normaaliksi muun Euroopan kanssa. Pitäisikö yrittää?
En tiedä, mutta se on varmaa, että viinaralli jatkuu niin kauan kun jostain saa halvempaa viinaa kuin kotimaasta.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset