Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 25.4.2014

PT

Syntyykö uusi kunta?

Kuntaliitosselvitys käy kuumana ja selvitystyötä tekevät selvitysmiehet kiertävät ahkerasti kuntia. Huhtikuun aikana on järjestetty kuulemistilaisuuksia kaikissa kuudessa eri kunnassa, jotka selvityksessä mukana ovat. Myötämielisyyttä kuntaliitoksia kohtaan on löytynyt tilaisuuksissa kohtalaisen vähän, mutta vastaavasti vastustajat ovat olleet liikkeellä hieman ahkerammin. Mitään suuria yleisömassoja tilaisuudet eivät ole kuitenkaan keränneet. Kertooko se sitten siitä, että suurimpaa osaa ihmisiä asia ei oikeastaan edes kiinnosta? Kokevatko ihmiset asian niin, että pakkoliitos on joka tapauksessa tulossa ja asiaan ei oikeastaan voi vaikuttaa?

Lahden ympäristökunnissa on arvioitu, että Lahden motiivit kuntaliitokseen olisivat kovin itsekkäät. Lahden huono talous kuulemma kaipaa lisää verotuloja ympäristökunnilta. No, tuskinpa Lahden taloutta pelastetaan pelkästään ympäristökuntien asukkaiden verotuloilla.
Lahti aloittaa ensi viikolla YT-neuvottelut. Kaupungin kassa on pahasti vajaa, mutta ehkäpä tässä on takana myös se, että nyt olisi YT-neuvottelujen kautta mahdollisuus saada järkeistettyä työvoimakustannuksia ennen kuin kuntaliitokset tapahtuvat. Sen jälkeenhän kuntien työntekijöillä on peräti 5 vuoden irtisanomissuoja, eikä säästöjä ainakaan sitä kautta saataisi heti käytäntöön.

Monelle meistä kuntaliitokset on tunnepuolen asia ja siinä ei aina järkisyytkään auta. Hollolalaisesta ei helpolla saa lahtelaista ja päinvastoin. Sen vuoksi onkin keskusteluissa väläytelty uuden kunnan nimeksi Salpausselkää. Ikävä kyllä hollolalaiset, hämeenkoskelaiset, iittiläiset, kärköläläiset ja nastolalaiset: Lahti-nimi pitää säilyttää uuden kunnan nimenä, sillä Lahden hyvää tunnettavuutta niin koti- kuin ulkomaillakin ei saa hassata vain sen takia, että niin oltaisiin kaikille mieliksi. Samalla lorotettaisiin ureat omille nilkoille, kun valtava promootiotyö uuden nimen tunnetuksi tekemiseksi pitäisi aloittaa aivan alusta.

Selvittäjien esityksen pitäisi valmistua elokuussa ja kuntien valtuustot päättävät syyskuun lopussa, syntyykö uusi kunta. Varmaa on, että uusi kunta syntyy, mutta epävarmaa on se, ketkä kaikki siinä ovat mukana. Uusi kunta aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta.

päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset