Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 25.4.2014

PT

Syntyykö uusi kunta?

Kuntaliitosselvitys käy kuumana ja selvitystyötä tekevät selvitysmiehet kiertävät ahkerasti kuntia. Huhtikuun aikana on järjestetty kuulemistilaisuuksia kaikissa kuudessa eri kunnassa, jotka selvityksessä mukana ovat. Myötämielisyyttä kuntaliitoksia kohtaan on löytynyt tilaisuuksissa kohtalaisen vähän, mutta vastaavasti vastustajat ovat olleet liikkeellä hieman ahkerammin. Mitään suuria yleisömassoja tilaisuudet eivät ole kuitenkaan keränneet. Kertooko se sitten siitä, että suurimpaa osaa ihmisiä asia ei oikeastaan edes kiinnosta? Kokevatko ihmiset asian niin, että pakkoliitos on joka tapauksessa tulossa ja asiaan ei oikeastaan voi vaikuttaa?

Lahden ympäristökunnissa on arvioitu, että Lahden motiivit kuntaliitokseen olisivat kovin itsekkäät. Lahden huono talous kuulemma kaipaa lisää verotuloja ympäristökunnilta. No, tuskinpa Lahden taloutta pelastetaan pelkästään ympäristökuntien asukkaiden verotuloilla.
Lahti aloittaa ensi viikolla YT-neuvottelut. Kaupungin kassa on pahasti vajaa, mutta ehkäpä tässä on takana myös se, että nyt olisi YT-neuvottelujen kautta mahdollisuus saada järkeistettyä työvoimakustannuksia ennen kuin kuntaliitokset tapahtuvat. Sen jälkeenhän kuntien työntekijöillä on peräti 5 vuoden irtisanomissuoja, eikä säästöjä ainakaan sitä kautta saataisi heti käytäntöön.

Monelle meistä kuntaliitokset on tunnepuolen asia ja siinä ei aina järkisyytkään auta. Hollolalaisesta ei helpolla saa lahtelaista ja päinvastoin. Sen vuoksi onkin keskusteluissa väläytelty uuden kunnan nimeksi Salpausselkää. Ikävä kyllä hollolalaiset, hämeenkoskelaiset, iittiläiset, kärköläläiset ja nastolalaiset: Lahti-nimi pitää säilyttää uuden kunnan nimenä, sillä Lahden hyvää tunnettavuutta niin koti- kuin ulkomaillakin ei saa hassata vain sen takia, että niin oltaisiin kaikille mieliksi. Samalla lorotettaisiin ureat omille nilkoille, kun valtava promootiotyö uuden nimen tunnetuksi tekemiseksi pitäisi aloittaa aivan alusta.

Selvittäjien esityksen pitäisi valmistua elokuussa ja kuntien valtuustot päättävät syyskuun lopussa, syntyykö uusi kunta. Varmaa on, että uusi kunta syntyy, mutta epävarmaa on se, ketkä kaikki siinä ovat mukana. Uusi kunta aloittaa toimintansa vuoden 2017 alusta.

päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset