Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 21.3.2014

PT

Kaupungin talous tasapainoon hetkessä?

Lahden kaupunki on julkaissut nettisivuillaan tasapainotuslaskurin. Laskurilla voi kuka tahansa käydä laittamassa Lahden talouden kuntoon valitsemalla omasta mielestään sopivat säästöt itselleen sopivista kohteista. Tasapainotuslaskurissa on noin 50 eri kohtaa, jossa säästöjä on yhteensä noin 50 miljoonaa. Tällä hetkellä tarvittava määrä on 15 miljoonaa, joka on muuten itseasiassa vain tekohengitystä, jolla selvitään seuraavaan vuoteen.

Tasapainotuslaskurissa on kyse ns. karvalakkimallista. Eli ihan kiva lelu, mutta ei missään nimessä mikään absoluuttinen totuus. Olisin toivonut, että jokaisessa kohdassa olisi ollut seliteosio, jossa kerrottaisiin mitä vaikutuksia kyseisellä päätöksellä on laajemmin. Useinhan voi käydä niin, että säästämällä yhdessä kohtaa, kulut nousevatkin toisaalla. Eli juuri sitä klassista hölmöläisten peitonjatkamistouhua, jossa liian lyhyen peiton alapäästä leikataan ja lisätään yläpäähän ja niin kuvitellaan peiton riittävän. Toivoa sopii, että valtuutetut eivät säästöjä päätä pelkän laskurin avulla, vaan näkevät hieman enemmän vaivaa ja ottavat asioista selvää ennen kuin tekevät säästöpäätöksiä.

Muutama säästökohde tuntuu uupuvan. Missä on mahdollisuus siirtää vaikkapa matkakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen tulevaisuuteen? Matkakeskuksen hinnalla ( 17,6 miljoonaa euroa) tarvittava säästö olisi kerralla tehty. Lisäksi ihmettelen sitä milloin Lahdessa ollaan valmiita karsimaan kaupungin hallintohimmeleitä? Himmelit vain kasvavat, kun puolueet kisaavat merkittävistä kaupungin viroista ja kaikillehan on tietenkin joku virka löydyttävä. Nyt karsinta suoritettaisiin lähinnä suorittavalla portaalla eli sitä joka työt oikeasti tekee. Johtoportaasta löytyisi varmasti myös karsittavaa.

Kun on ensin yrittänyt kasata ns. pienistä puroista tuota vaadittavaa 15 miljoonaa, moni varmasti huomaa, että veroärin 1% nostolla saadaan kasaan 16 miljoonaa eli homma hoituu kerralla kuntoon. Kyseessä on arvovalinta. Oletko valmis maksamaan parikymppiä lisää kuussa veroja, jotta nykyinen palvelutaso säilyy vai nostetaanko joukkoliikenteen hintoja, suljetaan maauimala, heikennetään lasten ja nuorten koulutusmahdollisuuksia, vähennetään pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tekevien yhdistysten avustuksia, heikennetään terveyspalveluita jne.

Toisaalta taas Lahden nykyinen veroäri on jo nyt isojen kaupunkien korkeimpia eli kyllähän kuntalaisten kukkarolla on käyty Lahdessa ahkerasti sen sijaan, että olisi aktiivisesti etsitty säästöjä. Lisäksi pitäisi miettiä miten äyrinnosto vaikuttaisi Lahden vetovoimaan ja kuluttajien käyttäytymiseen? Mutta onko parikymppiä kuussa lisää liikaa siitä ettei kaupungin palveluita heikennetä? Sitä voi jokainen miettiä tahollaan. "Eihän se yhteiskunta niin pyöri, että kaikki palvelut ovat ilmaisia" sanoisi tähän muuan sketsihahmokin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset