Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 21.3.2014

PT

Kaupungin talous tasapainoon hetkessä?

Lahden kaupunki on julkaissut nettisivuillaan tasapainotuslaskurin. Laskurilla voi kuka tahansa käydä laittamassa Lahden talouden kuntoon valitsemalla omasta mielestään sopivat säästöt itselleen sopivista kohteista. Tasapainotuslaskurissa on noin 50 eri kohtaa, jossa säästöjä on yhteensä noin 50 miljoonaa. Tällä hetkellä tarvittava määrä on 15 miljoonaa, joka on muuten itseasiassa vain tekohengitystä, jolla selvitään seuraavaan vuoteen.

Tasapainotuslaskurissa on kyse ns. karvalakkimallista. Eli ihan kiva lelu, mutta ei missään nimessä mikään absoluuttinen totuus. Olisin toivonut, että jokaisessa kohdassa olisi ollut seliteosio, jossa kerrottaisiin mitä vaikutuksia kyseisellä päätöksellä on laajemmin. Useinhan voi käydä niin, että säästämällä yhdessä kohtaa, kulut nousevatkin toisaalla. Eli juuri sitä klassista hölmöläisten peitonjatkamistouhua, jossa liian lyhyen peiton alapäästä leikataan ja lisätään yläpäähän ja niin kuvitellaan peiton riittävän. Toivoa sopii, että valtuutetut eivät säästöjä päätä pelkän laskurin avulla, vaan näkevät hieman enemmän vaivaa ja ottavat asioista selvää ennen kuin tekevät säästöpäätöksiä.

Muutama säästökohde tuntuu uupuvan. Missä on mahdollisuus siirtää vaikkapa matkakeskuksen suunnittelu ja rakentaminen tulevaisuuteen? Matkakeskuksen hinnalla ( 17,6 miljoonaa euroa) tarvittava säästö olisi kerralla tehty. Lisäksi ihmettelen sitä milloin Lahdessa ollaan valmiita karsimaan kaupungin hallintohimmeleitä? Himmelit vain kasvavat, kun puolueet kisaavat merkittävistä kaupungin viroista ja kaikillehan on tietenkin joku virka löydyttävä. Nyt karsinta suoritettaisiin lähinnä suorittavalla portaalla eli sitä joka työt oikeasti tekee. Johtoportaasta löytyisi varmasti myös karsittavaa.

Kun on ensin yrittänyt kasata ns. pienistä puroista tuota vaadittavaa 15 miljoonaa, moni varmasti huomaa, että veroärin 1% nostolla saadaan kasaan 16 miljoonaa eli homma hoituu kerralla kuntoon. Kyseessä on arvovalinta. Oletko valmis maksamaan parikymppiä lisää kuussa veroja, jotta nykyinen palvelutaso säilyy vai nostetaanko joukkoliikenteen hintoja, suljetaan maauimala, heikennetään lasten ja nuorten koulutusmahdollisuuksia, vähennetään pyyteetöntä vapaaehtoistyötä tekevien yhdistysten avustuksia, heikennetään terveyspalveluita jne.

Toisaalta taas Lahden nykyinen veroäri on jo nyt isojen kaupunkien korkeimpia eli kyllähän kuntalaisten kukkarolla on käyty Lahdessa ahkerasti sen sijaan, että olisi aktiivisesti etsitty säästöjä. Lisäksi pitäisi miettiä miten äyrinnosto vaikuttaisi Lahden vetovoimaan ja kuluttajien käyttäytymiseen? Mutta onko parikymppiä kuussa lisää liikaa siitä ettei kaupungin palveluita heikennetä? Sitä voi jokainen miettiä tahollaan. "Eihän se yhteiskunta niin pyöri, että kaikki palvelut ovat ilmaisia" sanoisi tähän muuan sketsihahmokin.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset