Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 14.3.2014

PT

Kustille monoa

Itella eli kansanomaisesti ilmaistuna Posti sai YT-neuvottelunsa loppuun. Uhkana oli alunperin yli 800 postinjakajan työn loppuminen. Ammattiliitto sai kuitenkin onneksi neuvotteluissa joitain omia näkemyksiään läpi ja nyt näyttääkin siltä, että irtisanomiset koskevat lopulta noin 500 postinjakajaa. Lisäksi työ osa-aikaistuu enintään 180 kokoaikaisella henkilöllä. Tämän lisäksi työtä vähenee luonnollisen poistuman, vapaaehtoisten järjestelyjen ja määräaikaisten päättymisten kautta.

Kyseessä on todella hurja määrä postialan ammattilaisia, joilla on edessään uuden ammatin etsintä. Se miten nämä irtisanomiset jakautuvat ympäri maan, selviää kunhan henkilöstön kanssa käydään yksilötason keskustelut, joiden jälkeen vasta selviävät paikkakuntakohtaiset vaikutukset.
Itsekin kyseisessä yrityksessä eri tehtävissä yli 25 vuotta toimineena tiedän varsin hyvin, että tiedossa on ongelmia. Hyvin todennäköistä on, että jäljelle jäävät postinjakajat eivät tule selviytymään työstään.

Nyt jo postialalla monet kärsivät eri liikunta- ja tukielinsairauksista. Kaikenlaiset selkä-, niska/hartia- ja polvikivut ovat liiankin tuttuja monelle jakajalle. Kun työn kuormittavuus nyt selkeästi kasvaa, ovat vaarassa työntekijöiden terveys, työturvallisuus, työhyvinvointi ja työssä jaksaminen. En missään nimessä usko, että tässä tilanteessa työntekijöiltä löytyisi halukkuutta ylitöiden tekemiseen, kun jo oman reitin hoitamisessa on jatkossa enemmän kuin tarpeeksi työtä. Postilaki kuitenkin velvoittaa Itellan jakamaan postin koko maassa tasapuolisin ehdoin viitenä päivänä viikossa. Tämä ei liian pienellä henkilömäärällä onnistu. Seurauksena on, että jakelureittejä jää jakamatta ja näin myös asiakkaat kärsivät.

Itella on päätöksensä tehnyt ja tulevaisuus näyttää mitä jakelualalla tulee tapahtumaan. Se on kuitenkin tosiasia, että viime vuonna kirjeitä ja lehtiä jaettiin yli 100 miljoonaa kappaletta vähemmän kuin aikaisemmin, joten jotain oli tehtävä. Eri asia on sitten, ovatko irtisanomiset ylimitoitettu. Siltä ainakin minusta vaikuttaa. Kun itse tiedän kuinka kovaa hommaa postinjakajan työ oikeasti on, niin täytyy nostaa hattua korkealle näille huomaamattomille työnsankareille, jotka niin sateessa kuin tuiskussakin kiikuttavat meille meidän jokapäiväisen postimme.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset