Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

miten toteuttaa tasa-arvoa.kun nainen on kyvytön tehtävissään.poliisissakin tämä tuli ilmi.jo 30 prosentin kiintiö henkilökunnassa .tekee tiukkaa suoriutua työssä.napsivat rusinat pullasta.tasa-arvon nimissä. 23.10.2017 08:32
taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Pääkirjoitus 14.2.2014

PT

Launeen homepommi

Launeen koulun tarkemmat tutkimukset on saatu valmiiksi. Tutkimuksen tehnyt insinööritoimisto Vahanen esittää, että suurista sisäilmaongelmista ja epäonnistuneista remonteista huolimatta Launeen koulu on vielä korjattavissa.
Launeen koulun oppilaiden vanhemmat tenttasivat Insinööritoimisto Vahasen ja Lahden Tilakeskuksen edustajia keskiviikkoiltana, mutta kaikkiin kysymyksiin ei vastauksia saatu.mm. korjausrakentamisen hintakyselyihin ei vastausta löytynyt. Lisäksi se, kuka on vastuussa edellisistä remonttivirheistä jäi epäselväksi. Mielenkintoista olisi tietää, ketä tässä suojellaan ja miksi? Tieto on varmasti olemassa, mutta se halutaan pimittää. Rakentajalla on vastuunsa, mutta tilaajallakin eli tilakeskuksella on vastuunsa kattavasta valvonnasta.

Ymmärrettävästi lasten vanhemmat ovat huolissaan. Kuinka voidaan luottaa siihen, että koulu saadaan nyt korjattua, kun aikaisemmatkin remontit ovat olleet pääosin sutta ja sekundaa?
Onko koulun korjaaminen edes järkevää veronmaksajien kannalta? Toisaalta kokonaan uuden koulun rakentamisen kustannukset olisivat moninkertaiset korjausrakentamiseen verrattuna.

Toimitilajohtaja Mauri Koistinen kiteytti ehkä suurimman syyn homeongelmaan kertomalla, että kuntapuolen kiviriippana on hankintalaki, jossa laadun lisäksi vaikuttaa hinta. Niinpä rakennushankkeissa kaupungin onkin usein helpompi valita se kaikkein halvin vaihtoehto tarjouksista. Halvin vaihtoehto on ikävä kyllä harvoin se laadukkain ja niinpä pian ollaankin korjaamisen ja remontoinnin oravanpyörässä. Tähän on olemassa vanhan kansan sanontakin, joka osuu todellakin nappiin: "Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" Halpa ratkaisu osoittautuu yleensä vuosien saatossa sittenkin paljon kalliimmaksi, kunhan korjausrakentamisen kierre käynnistyy.

Ikävintä asiassa on se, etteivät Launeen koulu eikä edes Lahden kaupunki ole yksin homeongelman kanssa. Voidaan nimittäin arvioida, että n. 62 000-94 000 peruskoululaista ja 12 000-18 000 lukiolaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille. Tutkimuksen mukaan koko maan mittakaavassa merkittävien kosteus- ja homevaurioiden terveyshaittakustannukset ovat 450 miljoonaa euroa vuodessa. Se ei ole ihan pieni raha se. Puhumattakaan siitä, että suurimmat kärsijät ovat lapsia, jotka kenties saavat elinikäisen riesan astman tai allergian muodossa.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset