Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 14.2.2014

PT

Launeen homepommi

Launeen koulun tarkemmat tutkimukset on saatu valmiiksi. Tutkimuksen tehnyt insinööritoimisto Vahanen esittää, että suurista sisäilmaongelmista ja epäonnistuneista remonteista huolimatta Launeen koulu on vielä korjattavissa.
Launeen koulun oppilaiden vanhemmat tenttasivat Insinööritoimisto Vahasen ja Lahden Tilakeskuksen edustajia keskiviikkoiltana, mutta kaikkiin kysymyksiin ei vastauksia saatu.mm. korjausrakentamisen hintakyselyihin ei vastausta löytynyt. Lisäksi se, kuka on vastuussa edellisistä remonttivirheistä jäi epäselväksi. Mielenkintoista olisi tietää, ketä tässä suojellaan ja miksi? Tieto on varmasti olemassa, mutta se halutaan pimittää. Rakentajalla on vastuunsa, mutta tilaajallakin eli tilakeskuksella on vastuunsa kattavasta valvonnasta.

Ymmärrettävästi lasten vanhemmat ovat huolissaan. Kuinka voidaan luottaa siihen, että koulu saadaan nyt korjattua, kun aikaisemmatkin remontit ovat olleet pääosin sutta ja sekundaa?
Onko koulun korjaaminen edes järkevää veronmaksajien kannalta? Toisaalta kokonaan uuden koulun rakentamisen kustannukset olisivat moninkertaiset korjausrakentamiseen verrattuna.

Toimitilajohtaja Mauri Koistinen kiteytti ehkä suurimman syyn homeongelmaan kertomalla, että kuntapuolen kiviriippana on hankintalaki, jossa laadun lisäksi vaikuttaa hinta. Niinpä rakennushankkeissa kaupungin onkin usein helpompi valita se kaikkein halvin vaihtoehto tarjouksista. Halvin vaihtoehto on ikävä kyllä harvoin se laadukkain ja niinpä pian ollaankin korjaamisen ja remontoinnin oravanpyörässä. Tähän on olemassa vanhan kansan sanontakin, joka osuu todellakin nappiin: "Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" Halpa ratkaisu osoittautuu yleensä vuosien saatossa sittenkin paljon kalliimmaksi, kunhan korjausrakentamisen kierre käynnistyy.

Ikävintä asiassa on se, etteivät Launeen koulu eikä edes Lahden kaupunki ole yksin homeongelman kanssa. Voidaan nimittäin arvioida, että n. 62 000-94 000 peruskoululaista ja 12 000-18 000 lukiolaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille. Tutkimuksen mukaan koko maan mittakaavassa merkittävien kosteus- ja homevaurioiden terveyshaittakustannukset ovat 450 miljoonaa euroa vuodessa. Se ei ole ihan pieni raha se. Puhumattakaan siitä, että suurimmat kärsijät ovat lapsia, jotka kenties saavat elinikäisen riesan astman tai allergian muodossa.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset