Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Ympäristökasvatusta mummon ja vaarin malliin

Hennalan päiväkodin takana sijaitsevaan metsään nousi maanantaiaamuna tukku havumajoja. Majoja olivat innokkaiden päiväkodin lasten lisäksi rakentamassa Hennalan päiväkodin ympäristömummo Helena Juutilainen sekä Paavolasta vierailulle tullut ympäristövaari Lauri Ojanen. Päiväkotien ympäristömummot ja -vaarit on Lahdessa Kymppi-hankkeessa luotu ympäristökasvatusta tukeva asukastoiminnan malli. Vapaaehtoiset käyvät omassa päiväkodissaan tukemassa päiväkotien luonto- ja ympäristökasvatusta antaen samalla mummon ja vaarin mallia lapsille.

- Me olemme lasten kanssa ajan viettämisestä ja heidän kanssaan tekemisestä nauttivia eläkeläisiä, jotka tekevät tätä vapaaehtoisesti, summaa ympäristövaari Ojanen.

Ojanen kertoo, että lasten kanssa harrastetaan, leikitään ja vietetään aikaa monipuolisesti. Ojanen itse lähtee lasten kanssa mieluiten ulos luontoon.
 - Olemme käyneet esimerkiksi sieni- ja ympäristöretkillä. Vaikka ajatus on myös valistaa lapsia, he innostuvat usein ulkoilusta niin, etteivät välttämättä näe eivätkä kuule aivan kaikkea.

Ympäristövaari
Kun toimitaan lasten ehdoilla, niin kaikilla on kivaa. Lapsia komennellaan niin koulussa, päiväkodissa kuin kotonakin, mutta ympäristövaari ei komentele, kertoo Lauri Ojanen rakentaessaan havumajaa lasten kanssa.

Lasten villiintyminen luonnossa kuuluu Ojasen mielestä asiaan.
 - Ja yleensä kun sanon, että "taluttakaas nyt vaaria, kun alan olla jo vähän huonojalkainen", niin lapsetkin rauhoittuvat hieman auttamaan minua.

Sadepäivisin ympäristövaari keksii tekemistä sisätiloissa.
- Luen lapsille usein esimerkiksi satuja sadepäivän sattuessa.

Sekä Ojanen, että ympäristömummo Helena Juutilainen ovat mielissään siitä, että he saavat yhdessä päiväkodin kanssa suunnitella ohjelmaa vapaasti. Lasten kanssa on käyty eräässä lahtelaisessa päiväkodissa jopa pilkillä. Siellä olivat kaikki kaksivuotiaista lähtien mukana järven jäällä, jonka jälkeen lapset pääsivät vielä kalavaarin kanssa avaamaan kaloja.

Oppeja sukupolvelta toiselle

Yksi toiminnan kantavista ajatuksista on oppien, taitojen ja elämänkokemuksen välittäminen uusille sukupolville.
- Kaikilla lapsilla ei ole omia isovanhempia, joten ympäristömummo tai -vaari saattaa olla lapselle hyvin tärkeä kontakti varttuneempaan väestöön, Juutilainen muistuttaa.

Asian voi tietysti kääntää myös toisinpäin, sillä eihän kaikilla eläkeläisillä ole omia lastenlapsia, joiden kanssa voisi viettää aikaa. Ojasen mielestä vapaaehtoistoiminnan kulmakivi onkin molemminpuolinen tekemisen mielekkyys.
- Olen sopinut olevani paikan päällä lasten kanssa kerran viikossa, ja lähden joka kerta mielelläni päiväkodille. Se on aina tärkeä päivä.

Ajatus on se, että jokainen mummo ja vaari saavat itselleen oman ryhmän, jolloin ryhmäläiset oppivat tuntemaan vapaaehtoistyöntekijän.
Päiväkodit ovat ottaneet toiminnan avosylin vastaan, sillä se tuo heidänkin arkeensa positiivista muutosta, apuvoimia ja ideoita. Kymppi-hankkeen projektikoordinaattori Anne Meronen kertoo, että toiminta on jatkunut nyt reilun vuoden.

- Mukana on tällä hetkellä seitsemän eläkeläistä, joista neljä on naisia ja kolme miehiä. Hankkeen parissa on kaiken muun lisäksi kehitelty uusia toimintamalleja ympäristökasvatukseen ja ympäristöneuvontaan. Mukaan kaivataan vielä lisää eläkeikäisiä, jotka haluavat viettää aikaa ja puuhailla lasten kanssa, Meronen kertoo.

Vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä Kymppi-hankkeen projektikoordinaattori Anne Meroseen: anne.meronen@lahti.fi,
p. 050 383 6493.

Mikko Blomberg

 

 

 


Ajankohtaista -arkisto