Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Nguyen Närpiöstä, päivää!

13.10.2017

Juhani Melanen

Lahen Tilakeskus vai Pilakeskus?

13.10.2017

Papin Palsta

Hyvää elämää etsimässä

13.10.2017

Ville Skinnari

Koko perheen päiväkoti

13.10.2017


PT

Pirstoutunut Suomi

Yle uutiset toteutti loppuvuonna 2013 mielenkiintoisen kyselyn. Kyselyssä haluttiin selvittää, onko kansa niin jakautunut kuin viimeaikaisten arvokeskustelujen perusteella voisi päätellä.
Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän Pirstoutunut Suomi -kysely koostui kolmestatoista kysymyksestä koskien vastaajien arvomaailmaa. Kysymykset koskettivat mm. sosiaalitukia, ruotsin kielen asemaa, homoliittoja, pakolaisia, laki/moraalia, ilmastonmuutosta jne.

Selkeimmin esillä olleista kysymyksistä mielipiteitä jakoivat homoliitot, ruotsin kieli ja susien metsästys. Tärkeimpänä pidettiin kysymystä naisten tasa-arvosta miehiin nähden. Naisista 75 prosenttia pitää asiaa tärkeänä, miehistäkin 51 prosenttia. Tämä ei ole mikään ihme, onhan Suomi ensimmäisiä maita koko maailmassa, jossa naiset saivat äänioikeuden. Hämmästyttävää sen sijaan on se, että yli sata vuotta äänioikeuden saamisesta nainen on edelleen Suomessa eriarvoinen työpaikoilla, kun puhutaan palkasta tai uralla etenemisestä.

Kovin yllättävä oli myös suomalaisten arvomaailma sosiaalituista. Vastaajista yli puolet allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan "Suomen sosiaalituet johtavat siihen, että liian harva ottaa vastuun omasta pärjäämisestään". Näin ajattelivat sekä rikkaat että pienituloiset.
Peräti 56 prosenttia suomalaisista uskoo siihen, että suomalainen sosiaaliturva ei pelkästään auta ihmisiä yli vaikeiden aikojen, vaan jättää heidät kiertämään kehää omassa elämässään.
Herääkin kysymys, millä tavalla huono-osaisia pitäisi sitten auttaa? Olisiko jonkinlainen työntekovelvoite liitettynä sosiaalitukeen hyvä ratkaisu? Vai onko tässä vain takana se vanha suomalainen kateus, kun toinen saa rahaa tekemättä mitään toisen paiskiessa töitä päivästä toiseen?
Emmekö olekaan enää kaikki samassa veneessä?

Suomalaiset myös tuntuvat kaipaavan lisää yksilönvapautta. Lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että "Suomessa ihmisiä holhotaan liikaa erilaisin säädöksin" ja että "yksilön vapauksia pitäisi lisätä". Tämäkin mielipide keräsi kannatusta tulotasosta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.
Eikä ihme, annetaanhan Suomessa vuosittain yli tuhat uutta säädöstä ja suomalaisen mentaliteetin tuntien, niitä pitää myös noudattaa, kun isoveli käskee.

Kaiken kaikkiaan kysely antaa varsin mielenkiintoisen ja monivivahteikkaan kuvan suomalaisten arvomaailmasta vuonna 2013. Meitä on täällä todellakin moneen junaan ja luulenpa, että ainoa joka meitä suomalaisia tänä päivänä voi todella yhdistää on Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultajuhlat tai euroviisuvoitto.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 

 


Pääkirjoitukset