Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


PT

Pirstoutunut Suomi

Yle uutiset toteutti loppuvuonna 2013 mielenkiintoisen kyselyn. Kyselyssä haluttiin selvittää, onko kansa niin jakautunut kuin viimeaikaisten arvokeskustelujen perusteella voisi päätellä.
Yle Uutisten Taloustutkimuksella teettämän Pirstoutunut Suomi -kysely koostui kolmestatoista kysymyksestä koskien vastaajien arvomaailmaa. Kysymykset koskettivat mm. sosiaalitukia, ruotsin kielen asemaa, homoliittoja, pakolaisia, laki/moraalia, ilmastonmuutosta jne.

Selkeimmin esillä olleista kysymyksistä mielipiteitä jakoivat homoliitot, ruotsin kieli ja susien metsästys. Tärkeimpänä pidettiin kysymystä naisten tasa-arvosta miehiin nähden. Naisista 75 prosenttia pitää asiaa tärkeänä, miehistäkin 51 prosenttia. Tämä ei ole mikään ihme, onhan Suomi ensimmäisiä maita koko maailmassa, jossa naiset saivat äänioikeuden. Hämmästyttävää sen sijaan on se, että yli sata vuotta äänioikeuden saamisesta nainen on edelleen Suomessa eriarvoinen työpaikoilla, kun puhutaan palkasta tai uralla etenemisestä.

Kovin yllättävä oli myös suomalaisten arvomaailma sosiaalituista. Vastaajista yli puolet allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan "Suomen sosiaalituet johtavat siihen, että liian harva ottaa vastuun omasta pärjäämisestään". Näin ajattelivat sekä rikkaat että pienituloiset.
Peräti 56 prosenttia suomalaisista uskoo siihen, että suomalainen sosiaaliturva ei pelkästään auta ihmisiä yli vaikeiden aikojen, vaan jättää heidät kiertämään kehää omassa elämässään.
Herääkin kysymys, millä tavalla huono-osaisia pitäisi sitten auttaa? Olisiko jonkinlainen työntekovelvoite liitettynä sosiaalitukeen hyvä ratkaisu? Vai onko tässä vain takana se vanha suomalainen kateus, kun toinen saa rahaa tekemättä mitään toisen paiskiessa töitä päivästä toiseen?
Emmekö olekaan enää kaikki samassa veneessä?

Suomalaiset myös tuntuvat kaipaavan lisää yksilönvapautta. Lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että "Suomessa ihmisiä holhotaan liikaa erilaisin säädöksin" ja että "yksilön vapauksia pitäisi lisätä". Tämäkin mielipide keräsi kannatusta tulotasosta ja yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta.
Eikä ihme, annetaanhan Suomessa vuosittain yli tuhat uutta säädöstä ja suomalaisen mentaliteetin tuntien, niitä pitää myös noudattaa, kun isoveli käskee.

Kaiken kaikkiaan kysely antaa varsin mielenkiintoisen ja monivivahteikkaan kuvan suomalaisten arvomaailmasta vuonna 2013. Meitä on täällä todellakin moneen junaan ja luulenpa, että ainoa joka meitä suomalaisia tänä päivänä voi todella yhdistää on Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultajuhlat tai euroviisuvoitto.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 

 


Pääkirjoitukset