Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 5.12.2013

Pete

Suomi 96 vuotta

Suomen itsenäisyydenaika lähenee jo kiivaasti kunnioitettavaa 100 vuoden rajapyykkiä. Toisaalta 96 vuotta itsenäisyyttä on historian mittapuussa hyvin lyhyt aika. Vanhimmat varmat todisteet ihmisasutuksesta Suomen alueella ovat Lahden Ristolasta ja Orimattilasta noin 8900 eKr. eli täällä on asuttu jo yli 11 000 vuotta. Siihen nähden tuo itsenäisyyden 96 vuotta on mitätön aika, mutta onhan siinäkin ajassa kaikenlaista ehditty.

Ihan ensimmäiseksi nuori valtio selvitteli välejään sisäisesti. Verisesti tietenkin. Sen jälkeen piti käydä parit sotaisat "neuvottelut" ison naapurin kanssa, ennen kuin selvisi kumpi vie ja kumpi vikisee. Sotavuosien epävarmuuden jälkeen elettiin jälleenrakennuksen aikaa, jolloin luotiin perusta suomalaiselle hyvinvointiyhteiskunnalle. On eletty pitkä Kekkosen aika ja oltu rähmällään ensin Neuvostoliiton, myöhemmin Euroopan unionin suuntaan.

Suomesta on vuosien varrella rakentunut vankka tietoyhteiskunta, jossa teknologia näyttelee suurta roolia. Hetken saimme ylpeillä myös maailman ykköskännykällä. Suomalainen koulujärjestelmä kerää kehuja maailmalla, vaikkeivat viime vuosien tulokset ihan ykköseksi enää ylläkään. Suomalaisille urheilu on tärkeä asia. Suomalainen kaipaa voittoja ja voittajia saatiinkin. Ensin lähinnä yleisurheilussa ja hiihdossa, mutta myöhemmin on menty kovaa enää autoilla.

Suomalaista pidetään maailmalla äärimmäisen rehellisenä, mutta hieman jurona ihmistyyppinä. Suomessa ei paljon small talkia arvosteta. Pitää olla asiaa, jotta suu aukaistaan, muuten pysytään hiljaa. Paitsi tietenkin humalassa, mutta silloin kyseessä onkin enemmänkin big talk ja silloin on muiden parempi vain kuunnella.

Vaikka tänä päivänä paljon puhutaankin lamasta, työttömyydestä ym. negatiivisesta, niin myönnettävä se on: Suomi on maailman paras paikka meille suomalaisille. Hyvää itsenäisyyspäivää!

päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset