Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 29.11.2013

Pete

Kusti polkee?

Näin joulun alla meitä uhkaa postilakko. Mikäpä sen parempi ajoitus, nyt kun 50 miljoonaa joulukorttia odottaa taas jakajaansa. Jos sopua ei neuvotteluissa löydy, valtakunnallinen lakko alkaa 9. joulukuuta.

Postiala on kriisissä ja tulevat vuodet eivät hyvältä näytä, sillä alaa uhkaa lähivuosina peräti 7000 - 8000 työpaikan häviäminen. Sama mikä tappaa tällä hetkellä painettua mediaa, uhkaa nyt myös postinjakelua. Ja se uhka on nimeltään netti vai käytettäisiinkö Itellan itse käyttämää sanaa digitalisoiminen. Lähetysten määrä on dramaattisesti tippunut, kun ihmiset lähettävät enenevässä määrin laskunsa ja kirjeensä suoraan sähköpostiin tai verkkopankkiin ja lehdetkin luetaan jo netistä. Jaettavaa ei yksinkertaisesti enää riitä niin paljon kuin ennen. Tämä tarkoittaa Itellan tulovirtojen huomattavaa ehtymistä.

Samaan aikaan kyttäävät muut jakelufirmat jo oven takana oikeutta päästä jakamaan osoitteellisia lähetyksiä isoissa kaupungeissa eli toisin sanoen kuorimaan kermat Itellan jakelubisneksestä. Itellahan joutuu edelleenkin huolehtimaan koko maan, myös haja-asutusalueen postinjakelusta viisi päivää viikossa. Näin vaatii jo postilain yleispalveluvelvoite, ainakin toistaiseksi. Jos näille pikkufirmoille annetaan oikeus osoitteellisten lähetysten jakeluun ilman yleispalveluvelvoitetta, ollaan postinjakelussa pian todella sekavassa tilanteesssa, jota ei kukaan hallitse.

Väitän, että postinjakelun suhteen mentiin metsään kuitenkin jo vuonna 1994, kun Posti- ja Telelaitos muuttui osakeyhtiöksi nimeltään Suomen Posti Oy. Postinjakelu olisi pitänyt silloin jättää osakeyhtiöjärjestelyistä kokonaan pois ja pitää jakelu virkamiesvetoisena kansalaisten palvelulaitoksena. Voitontavoittelun sijaan tavoitteena olisi ollut yksinkertaisesti hyvä asiakaspalvelu. Niin ja Itellan sijaan Suomen Posti kuulostaisi enemmän kuin hyvältä nimeltä.

Ei postinjakelusta bisnestä saa, ainakaan kovin hyvää sellaista, sillä Suomi on iso ja harvaanasuttu maa. Kulut ovat yksinkertaisesti liian kovat. Itellan muut toiminnot kyllä kukoistavat ja niillä onkin jakelua rahoitettu jo useampi vuosi. Nyt kun ajat ovat kovat joka alalla, konserni haluaa laittaa murheenkryyninsä kulut kuriin ja työvoimaisella alalla se yleensä tarkoittaa irtisanomisia. Kuinka pian nähdään se, että Kusti polkeekin enää vain joka toinen päivä?

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset