Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 22.11.2013

Pete

Kohtuullista?

"Niukat ajat, joissa elämme, vaativat ajattelemaan, voiko jostain edustaan luopua. Sillä rakennetaan eheyttä", sanoi presidentti Niinistö heti vuoden 2013 alkuun. Hän oli huolissaan kohtuullisuutta korostavan arvomaailmamme murenemisesta. Viime päivät ovat osoittaneet jälleen kerran, että Niinistön huoli on aiheellinen.

Tällä viikolla myrskyn silmässä on ollut Kevan toimitusjohtaja Merja Ailus, jonka asunto- ja autoedusta sekä palkasta on noussut kova kohu. Keva vastaa kunta-alan henkilöstön eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta eli kyseessä on julkisen sektorin virka. Tarkoittaa siis sitä, että viulut maksaa viime kädessä kansa.

Kevan johto kävi myös opintomatkalla Etelä-Koreassa ja Hongkongissa. Matkan toteutuneet kustannukset olivat vaatimattomasti noin 170 000 euroa. Lentomatka tehtiin business-luokassa, kukapa sitä nyt rahvaan seassa haluaisi istuskella. Lentojen hinta on business-luokassa noin nelinkertainen, mutta mitäpä se haittaa, kun ei itse tarvi maksaa. Matkan tarkoituksena oli perehdyttää hallituksen jäsenet perinpohjin ulkomaiseen sijoitustoimintaan. Se ei kuitenkaan onnistunut Raimo Vistbackalta, joka joutui tietojen mukaan jäämään hotellille humalatilansa vuoksi, kun muut suuntasivat tutustumaan pörssiin. Mukavaa, että kuitenkin pääsit matkalle mukaan Raimo...

Yritysjohtajat ja poliitikot vaativat näinä aikoina kilvan maltillista palkkapolitiikkaa. On vaadittu mm. työajan pidentämistä, palkkojen alentamista ja eläkeiän korottamista. Samaan aikaan kun normaali duunari elää irtisanomisen tai lomautuksen pelossa, nämä kohtuullisuutta karttavat johtajat keräävät kaikki mahdolliset etuudet ja palkankorotukset.

Eikö palkka-ale ja kohtuullisuus koskekaan meitä kaikkia? Emmekö olekaan kaikki samassa veneessä? Mieleeni tulee vahvasti Orwellin klassikkokirja Eläinten vallankumous, joka lopussa kiteytyy lauseeseen: "Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset".
Tällä hetkellä puheet ja teot eivät kohtaa ja silloin on turha odottaa, että tavalliset, 2000 euroa kuussa tienaavat työläiset lähtisivät minkäänlaisiin talouden pelastustalkoisiin mukaan.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset