Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29
Syy ja seuraus sekoavat singulariteetissa, Melanen! T. Moskovan Mantere. 04.12.2017 16:49
Kiitos tästä taiteeseen liittyvästä Melastelusta! Täyttä asiaa! T. Moskovan Mantere. 25.11.2017 18:21

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pääkirjoitus 15.11.2013

Pete

Omakotiyhdistykset pulassa

Alueemme omakotiyhdistykset painivat tänä päivänä tutun, mutta ikävän ongelman kanssa.
Tämän syksyn aikana ainakin Jokimaan, Nikkilän ja Venetsian omakotiyhdistykset ovat viestittäneet, että ihmisiä on todella vaikea saada mukaan toimintaan ja yhdistysten toiminta jatkossa onkin vaakalaudalla. Johtokunnissa ovat istuneet samat ihmiset vuositolkulla ja uusia aktiivisia toimijoita ei ole löytynyt tilalle. Omakotiyhdistykset ovat vuosien varrella järjestäneet todella kiitettävästi ja pitkäjänteisesti tapahtumia alueellamme. On todella sääli, että ne eivät enää tunnu saavan ihmisiä liikkeelle.

En tiedä olemmeko nykyään liian kiireisiä vai liian laiskoja osallistumaan tällaisiin yhteisiin tapahtumiin. Riittääkö ihmisille se, että roikutaan mm.facebookissa ja ollaan olevinaan kovastikin sosiaalisia, kun oikeasti asia on juuri päinvastoin. Netissä seikkaillessaan ihminen linnoittautuu omaan kotiinsa. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka tarvitsee ihan oikeaa kontaktia päivittäin toiseen ihmiseen, siis ihan naamatusten, ei vain naamakirjassa. Netissä voi kyllä viestiä, mutta kovin monotonista viestintä siellä on. Tärkeä osa eli puheeseen kuuluvat eleet ja ilmeet loistavat poissaolollaan ja niitä ei millään kivoilla hymiöillä voi korvata.

Koska aikaa ei voi kääntää taaksepäin niihin hyviin yhteisöllisiin aikoihin, täytyy yhdistysten miettiä miten toimia jatkossa. Olisiko yhdistysten yhdistämisestä hyötyä? Ainakin niin saataisiin toimintaan isommat hartiat ja voitaisiin järjestää ainakin välillä vähän isompiakin tapahtumia. Lisäksi aktiivisia toimijoita olisi helpompi löytää isommasta joukosta.

Kyse ei ole myöskään pelkistä tapahtumista. mm. Lahden kaupunki voi helposti niputtaa yksittäiset valitukset/ehdotukset yksittäistapauksiksi ja olla huomioimatta niitä, mutta joukossa on sentään vielä voimaa. Yhdessä voimme asioihin vaikuttaa ja yhdessä voimme tehdä omasta asuinalueestamme paremman ja viihtyisämmän paikan elää.

Omalähiössä olemme aina tunteneet suurta lukkarinrakkautta omakotiyhdistystoimintaa kohtaan, joten toivonkin voimia kaikille omakotiyhdistyksissä toimiville tomerille ihmisille. Älkää vielä luovuttako!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 

 


Pääkirjoitukset