Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Nuppupeitot piristävät pieniä potilaita ja heidän perheitään

Lahden alueen ompelijoista koostuva vapaaehtoisryhmä luovutti Päijät-Hämeen keskussairaalan vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolle maanantaina yhteensä 65 nuppupeittoa. Värikkäät tilkkupeitot lahjoitettiin osastolle piristämään pienten potilaiden ja heidän vanhempiensa sairaalaelämää.

Patoseudun toimintakeskuksessa kokoontuva käsityökerho on toteuttanut erilaisia käsitöitä noin vuoden ajan. Ompeluryhmän Heidi Lipponen ja Heidi Sikiö kertoivat, että nuppupeittotoiminta aloitettiin vuosi sitten syksyllä.
- Joku ehdotti Lahden alueen ompeluelämää ryhmässämme Facebookissa, että alkaisimme tehdä nuppupeittoja, ja siitä se sitten lähti.
Maanantaina tehty lahjoitus oli järjestyksessään toinen nuppupeitolahjoitus. Viime vuonna vapaaehtoisompelijat lahjoittavat samaiselle osastolle 66 nuppupeittoa. Mikä nuppupeitto sitten on?
- Nuppupeitto on keskosille tai tehohoitoa saaville vauvoille tehty pieni tilkkupeitto, joka on kooltaan noin 50 kertaa 50 senttimetriä. Nuppupeitossa ei saa olla mitään mihin letkut tai hoitolaatteet voivat jäädä kiinni ja materiaalien pitää olla 60 asteen pesua kestäviä, Sikiö kertoo.

Nuppupeitot
Osastonhoitaja Mika Vänskä otti vastaan vapaaehtoisten ompelijoiden lahjoittamat nuppupeitot. Ompelijaryhmää kuvassa edustavat Heidi Lipponen ja Heidi Sikiö

Nuppupeitot eivät ole varsinaisia hoitotavaroita, vaan niillä pyritään tuomaan piristystä sairaalan arkeen.
- Vanhemmat saavat itse valita peiton, jonka avulla oma sänky ja oma lapsi on helppo tunnistaa. Vauvat saavat lähtiessään peitot mukaansa kotiin.
Peitot on valmistettu fleecestä ja flanellista, jotka ovat kangaskauppa Wexlerin lahjoittamia. Ompelussa käytetty puuvilla on sen sijaan saatu yksityishenkilöiden lahjoituksina ja kerätty ompelijoiden omista nurkista. Ompelijoille itselleen projekti antaa hyvää mieltä ja tarkoituksenmukaisuutta mukavaan harrastukseen.
- Nyt kun olemme käyneet täällä aiemminkin lahjoittamassa, niin tässä alkaa jo olla tietynlaista jatkuvuuden tunnetta, kertoo Sikiö.

Lipposella on aiheesta samankaltaisia tuntemuksia.
- Itsekin vanhempana tiedän, että lapsen syntymä on ilman suurempia ongelmiakin todella iso asia. Sen lisäksi että pystyn tällä tavalla auttamaan, saan käsitöiden parissa tehdä jotain mistä pidän.

Palaute sairaalan henkilökunnalta on ollut ompelijoiden suuntaan pelkästään positiivista.
- Ne keskosvauvojen vanhemmat joita itse tiedän ovat kertoneet, että on tärkeä ja hieno asia, että joku huomioi ja muistaa. Lisäksi vanhemmat ja lapset saavat peitosta vielä muiston mukaan kotiin.

Pienillä teoilla suuri apu

Nuppupeitot osastolle vastaanottanut osastonhoitaja Mika Vänskä oli ilahtunut peittolähetyksestä.
- Itseni, hoitajien ja isien ja äitien puolesta voin sanoa, että peitot tuovat pehmeyttä ja lämpöä tänne sairaalan arkeen. Teho-osasto on aina teho-osasto, laitepainotteinen ja kylmäkin paikka. Peitto on aina vauvan oma ja kun perhe saa itse valita peiton, siitä muodostuu perheen oma juttu. Se on hieno ja perheitä yhdistävä asia.

Vänskä muistuttaa, että oman lapsen päätyminen vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla on perheille aina vaikea tilanne.
- Perheiden tänne tuleminen ei ole koskaan mieluisa hetki, vaan se on aina enemmän tai vähemmän kriisi. Sellaisina hetkinä tämänlaiset pienet positiiviset asiat voivat muuttua isoiksi asioiksi.

Vänskä kertoo, että osasto on kohtalaisen riippuvainen yksityiseltä puolelta saatavasta tuesta.
- Toimintamme ei olisi tämän näköistä ilman yksityisten ihmisten lahjoituksia, ovat ne sitten pussilakanoita, sukkia, peitteitä tai vaikka sairaalalaitteita.

Vänskä pitää omaa osastoaan jopa onnekkaana.
- Lapset ovat lähellä ihmisten sydäntä, ja sitä kautta pikkuväen ja perheiden hätä on löydetty ja siihen reagoidaan. On ilo, että meillä on ollut näin paljon toimijoita tukemassa ja auttamassa.

Nuppupeite/käsityökerho kokoontuu sunnuntaisin Patoseudun toimintakeskuksella osoitteessa Puotikatu 7 kello 10 alkaen. Lisää innokkaita ompelijoita mahtuu vielä mukaan.

Mikko Blomberg


Ajankohtaista -arkisto