Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 28.6.2013

Pete

Kesälomafaktaa

Näin kesäloman kynnyksellä päätin tarkistaa tilastokeskuksen sivuilta mitä kaikkea suomalaiset puuhaavat kesälomallaan/heinäkuussa.
Tässä sitä J. Tammisen usein mainostamaa "kylmää faktaa" meidän suomalaisten lomanvietosta:

Heinäkuu on edelleen suosituin lomakuukausi, sillä vuonna 2012 työllisestä työvoimasta oli lomalla kesäkuussa 14,1 % , heinäkuussa 35,6 % ja elokuussa 12,9 %.

Kesällä kulutus on keskimääräistä suurempaa. Kesälomaan kulutetaan lähes 1500 euroa. Rahaa kuluu normaalia enemmän mm. tapahtumiin, konsertteihin, matkusteluun, juomiin ja ruokiin. Vaikka aina puhutaan, että Suomi menee heinäkuuksi kiinni, niin tosiasia on se, että Suomi ei ole kesällä kiinni, sillä heinäkuussa yli 62 % työllisistä käy töissä ja 60 % tekee töitä myös lomallaan.

Loma-ajasta peräti 60 % vietetään kotona. Toisaalta kesämökki on monelle suomalaiselle kuin toinen koti. Tiesittekö muuten, että Suomessa on n. 500 000 kesämökkiä ja lähes saman verran on TV-vastaanottimia mökeillä, joten rakkaasta televisiostaan suomalaiset eivät luovu edes lomallaan.
Toinen tärkeä tieto on se, että kesämökin ja vakituisen asunnon välinen etäisyys on keskimäärin 118 km.

Sillä aikaa kun venäläisturistit valloittavat Suomea, monet suomalaiset itse matkustavat Viroon, Ruotsiin, Kreikkaan ja Espanjaan. Kotimaan matkailijoiden kannattaa suunnistaa mm. Kotkaan, Vaasaan, Naantaliin, Hankoon, Raumalle tai Poriin, ne kun ovat ilmatieteen laitoksen mukaan Suomen aurinkoisimmat kaupungit.

Töitä kesällä tekevät ainakin nuoret, sillä peruskoululaisista runsas kolmannes ja lukiolaisista lähes 80% on ollut kesätöissä. Heinäkuussa sanottiin myös eniten "tahdon", tosin elokuu kolkuttelee aivan kannoilla häiden ajankohdan suhteen.

Suomalaiseen kesään kuuluvat myös mitä yllättävimmät eläinhavainnot. Milloin on jahdattu karhua, milloin leijonaa. Suoranaiseen kansansuosioon on noussut ainakin huuhkaja, josta jalkapallomaajoukkue sai lempinimensäkin.Kesä pitää sisällään myös paljon ikävämpiäkin tilastoja, mutta jätetään ne tällä kerralla väliin.

Näistä lomafaktoista sainkin rakenneltua loistavan aasinsillan siihen, että myös Omalähiö jää nyt kuukauden mittaiselle kesälomalle. Seuraava lehti ilmestyy heti elokuun alussa perjantaina 2.8. Siihen asti hyvää lomaa kaikille lomalaisille ja paljon työintoa niille, jotka kuuluvat tuohon isoon, heinäkuussa töitä paiskovien ryhmään.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset