Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 20.6.2013

Pete

Aikapankit verolle?

Verottaja on ottanut ohjenuorakseen ehkä liiankin tosissaan sanonnan " Pienistä puroista syntyy suuret joet." Pari vuotta sitten mediassa kohistiin, kun verottaja ilmoitti, että pullonkeräys on veronalaista toimintaa ja se tulee ilmoittaa veroilmoituksessa. Totuuden nimissä täytyy kuitenkin todeta, että pullonkeräysvero ei onneksi koske itse ostettuja pulloja, joka unohtui kaikessa hässäkässä mainita ja kohu oli valmis. Tällä viikolla kuulimme uudesta verotuskohteesta, sillä verottaja aikoo käydä kiinni aikapankki-ryhmien toimintaan.

Mikä sitten on tämä hirvittävä veronkiertojärjestelmä nimeltään aikapankki?
Aikapankin kautta voi saada apua arjen tarpeisiin omalla asuinalueella. Aikapankissa jaetaan yhteisön taitoja niin, että esimerkiksi ompelusta pitävä henkilö tarjoaa korjausompelua muille jäsenille ja saa itselleen apua esimerkiksi lastenhoidossa tai juhlien järjestämisessä. Järjestelmän kautta voit löytää esimerkiksi muuttoapua, puutarha-apua, käännösapua, hiustenleikkuuta tai laina-auton.
Tälläisiä aikapankki-ryhmiä on noussut mm. facebookiin viime aikoina useita ja siitäkös verottaja sitten riemastui. Ehkä olisi kannattanut kutsua tätä toimintaa edelleen naapuriavuksi, mitä se juuri onkin, sillä pankki-sana nähtävästi herätti nukkuvan verottajakarhun.

Aikapankissa mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat, kunhan muistetaan verohallituksen ohje siitä, että määrältään vähäinen naapuriapuun perustuva vaihtotyö voidaan jättää verotuksessa huomioon ottamatta, kunhan hommat pysyvät pienimuotoisena toimintana eivätkä ne ole tekijän ammatin piiriin kuuluvia. Eli esimerkiksi tietokoneosaaja voi pilkkoa polttopuita ja kirvesmies leikata nurmikkoa.

Maailmalla toimii tuhansia "timebanking"-ryhmiä, joiden tarkoituksena on vahvistaa paikallisyhteisöjä. Mm. Isossa-Britanniassa valtio on päättänyt myöntää aikapankeille verovapauden. Suomessa ei näin varmastikaan tule tapahtumaan, vaan verottaja tulee ottamaan omansa tästäkin yhteisöllisyydestä.

Joten olkaapahan juhannuksena varuillanne, kun autatte naapuria kokon kasaamisessa tai saunan lämmityksessä. Voi olla, että verottaja ottaa yhteyttä...Siitä huolimatta: Hyvää juhannusta!

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset