Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Pääkirjoitus 12.4.2013

Pete

Pelastakaa opettajat!

Helsingin Alppilan yläasteen opettaja Antti Korhonen erotettiin työstään kun hän poisti koulun ruokalassa häiriköineen oppilaan selästä työntämällä. Poliisi tutkii yläasteen välikohtausta epäiltynä pahoinpitelynä. Tämä välikohtaus on saanut peräti yli 180 000 ihmistä allekirjoittamaan netissä adressin, jossa vaaditaan opettaja Korhosen pelastamista ja että laadittaisiin yhteisesti sovitut pelisäännöt koulukurin palauttamiseksi.

Adressin mukaan kasvatusvastuuta pakoileva nykykulttuurimme on tehnyt opettajista hampaattomia ja kädettömiä auktoriteetteja. Nuorison keskuudessa lisääntyvä pahoinvointi on tehnyt oppilaitoksista levottomia ja kotioloista saatu olematon tuki ei edesauta oppimismiljöön pitämisenä edes jotakuinkin normaalina.

On totta, ettei opettajilla ole kouluissa käytännössä minkäänlaista valtaa tänä päivänä. Lapset voivat tehdä melkein mitä lystäävät ja jos konfliktitilanne syntyy, löydetään vika miltei aina opettajasta. Monesti opettajan on turha hakea tukea lapsen vanhemmilta konfliktitilanteissa. Ajatusmalli "Meidän poika/tyttö ei ole tehnyt mitään väärää, opettaja vain on epäpätevä" istuu joillakin vahvassa. Silloin yhteistyö koulun ja kodin välillä vaikeutuu merkittävästi.

Liian harva tuntuu nykyään muistavan, että meillä vanhemmilla on tärkeä vastuu lapsen kasvatuksesta ja kehityksestä ja joskus on tehtävä sellaisiakin päätöksiä, joista lapsi ei pidä. Vanhempien tulisi muistaa, että he antavat pääosin lapsilleen ne roolimallit ja elämänarvot, joita lapset seuraavat omassa elämässään. Koulu voi auttaa tässä asiassa, mutta ainoastaan silloin, jos pelisäännöt ovat selvät molemminpuolin.

Ei kuitenkaan kannata ristiinnaulita kokonaista sukupolvea häiriköiksi, sillä häirikköoppilaita on ollut niin kauan kuin on ollut koulujakin. Ennen opettajilla oli kuitenkin keinot puuttua tilanteeseen, nyt ei enää. Suurin osa lapsista ja nuorista hoitaa koulutyönsä edelleen moitteettomasti ja onkin ikävää, että yksikin häirikkö luokassa voi pilata toisten oppilaiden oppimismahdollisuudet.

Päätoimittaja
Petri Salomaa
petri.salomaa@omalahio.fi

 


Pääkirjoitukset