Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

naisen tekemiä virheitä kasvattajana. piiloon ei enää voi laittaa.koska määrä on niin valtava.eilenkin oli pakko julkaista.niitä tuloksia mitä nainen on saanut aikaan.opettaja päiväkoti sossu on naisten alaa.tuloksia voi katsella nyt. 19.06.2017 08:23
sale töpeksi sipilän kanssa,oli yhteinen juoni. 17.06.2017 19:57
100 vuotiaan suomen juhlissa unohtuu tarkoituksella.puna-armeijan ja palmen porukan osuus.miten nämä auttoi suomi poloista pysymään jaloillaan. 12.06.2017 08:16
Mitäköhän läheisen kaupan myynnissä olevat elektroniikka- ja muut tuotteet tykkäävät paalutuksen tärinäatä??? 10.06.2017 14:31
Suomi 24:ään ei pääse.Ilmoittaa bad gateway.Missähän vika? 06.06.2017 12:00

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit


Musiikinopetus kukoistaa Lahdessa

Juhlallisesti kerrottuna on mennyt neljännesvuosisata siitä, kun Lahden musiikkikoulu perustettiin Vapaudenkadulle entiseen rakennusyhtiö Hakan konttoritiloihin, kuparilla vuorattuun taloon. Musiikkikoulua eli nykyistä Lahden musiikkiopistoa ylläpitää 1988 perustettu Lahden musiikkikoulun kannatusyhdistys ry. Yhdistyksen taustalla olivat Lahden sinfoniaorkesterin muusikoita ja kaupunginsihteeri Timo Pohjansalo, joka toimii edelleen kannatusyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana.

Lahteen perustettiin 1966 musiikkiluokat Lotilan kouluun ja yläasteelle Tiirismaalle. Lotilan koulun oppilaista kasvoi muusikkoja ja myös Lahden musiikkiopiston rehtori Juha Pulkki sai sieltä perusopetuksen. Lahdessa oli jo vakaalla pohjalla Lahden konservatorio, alkuperältään Viipurin musiikkiopisto, joka antaa perusopetuksen lisäksi ammattitutkintoon kantavaa opetusta. Osa lahtelaisista kaupunginvaltuutetuista ei halunnut aluksi ymmärtää, miksi tarvittiin koulujen lisäksi uusi musiikin perusopetuksen laitos, kun kouluja oli jo olemassa.

Huiluryhmä
Opettaja Sari Sakin nokkahuiluryhmän muskarilaiset ovat Linda, Milja, Tommi, Anni ja Lotta, jotka esittivät Juhana Lindströmin Synkooppibluesin.

Lahden musiikkikoulun kannatusyhdistys ry haki kaupungin avustusta, sillä Opetusministeriön antama taiteen perusopetuksen määräraha edellyttää kunnan tukea. Valtuutetut saivat 1990 luvun alkuvuosina lisää mietittävää talousraamikeskusteluun, kun kannatusyhdistyksen hallitus päätti ostaa Hämeenkatu 4:n sisäpihalta Lahden Paita Oy:n kiinteistön omiksi tiloiksi. Kiinteistön peruskorjaukseen tarvittiin kaupungin tukea, koska EU:lta oli saatu myönteinen päätös tilojen hankintaan ja korjauksiin. Kannatusyhdistys on jaksanut maksaa kiinteistön lainat. Menot ovat nykyisin noin 1,2 milj. euroa, mistä OPM:n määräraha on 45 prosenttia, kaupungin avustus 20 prosenttia ja lopu katetaan oppilasmaksuilla.

Lahden musiikkiopisto antaa musiikin perusopetusta niin vauvoille vanhempien kanssa sekä kolmivuotiaista aina täysi-ikäisiin oppilaisiin saakka. Oppilaita on tänä lukukautena ollut yli 750 ja opettajia 40, puolet on tuntiopettajia. Opisto on tehnyt tämän lukuvuoden aikana OPM:n kerhomäärärahan avulla musiikki- ja tanssikerhoissa yhteistyötä Launeen, Kunnaksen, Mukkulan ja Tiirismaan koulujen kanssa. Kerhoihin ovat osallistuneet nykymusiikista, tanssista ja laulusta kiinnostuneet oppilaat, omia soittovälineitä ei osallistujilta vaadita.

Opiston 25-vuotistaivalta juhlitaan pitkin vuotta oppilaitten pienimuotoisilla konserteilla. Pienet ja jo vuosia opiskelleet oppilaat saavat esiintymisvarmuutta opiston Kalevi Aho-Salin musiikki-illoissa. Siellä pyörähtelevät vauvamuskarilaiset äidin tai isän sylissä ja jo pienet kolmi-viisivuotiaat uskaltautuvat soittamaan ryhmissä kannelta tai nokkahuilua.

Eri soitinlajit ovat tilaisuuksissa hyvin edustettuina pieninä orkestereina tai soolonumeroina. Tämän viikon perjantaina lähtee eri soittimia opiskeleva ryhmä vuotuiselle viikonloppuleirille Siikaniemeen. Ja jälleen toukokuun kahden ensimmäisellä viikolla on mahdollisuus hakea oppilaspaikkaa Lahden musiikkiopistoon, mistä tiedot osoitteesta www.lahdenmusikkiopisto.fi

Marja-Liisa Niuranen

 


Ajankohtaista -arkisto