Grilliin kyljykset ja makkarat Virenojalta

Taatusti kotimaista laatua tarjoaa Maatila-Liha Meronen Oy :n myymälä Metsolankujalla Virenojalla. Juha ja Erja Meronen ovat isännöineet sukutilan vanhaan navettaan jo lähes parikymmentä vuotta sitten kunnostettua maatilamyymälää Orimattilassa. Juhlapyhien ja viikonlopun edellä pieni myymälä on pullollaan asiakkaita.

Possu matkalla suolaukseen ja savustukseen. Sitä ovat siirtämässä Maatila-Liha Meronen Oy:n toimitusjohtaja Juha Meronen takana ja kesätyöntekijä Harri Oksanen uusissa Lahden Sopenkorven valmistustiloissa.

Ostoskoriin raaka- ja valmislihatuotteiden lisäksi asiakas voi kerätä orimattilalaisen leipomon, parhaimmillaan lämmintä leipää, suomalaista hunajaa ja lähitilojen kananmunia tai juustoja. Liharaaka-aineista possut ovat kasvatetut Juhan veljen hoivissa omassa sikalassa, ja ne ovat syötetty Merosen tilan pelloilla kasvatetulla viljalla.

Harvinaisempia laatuja kuten strutsin liha tulee Elimäeltä ja kalkkuna Iisalmesta. Jos emäntä kaipaa ruokapöytään poroa, niin se on purrut jäkälää tunturin kupeessa. Muut raaka-aineet tulevat muutaman kymmenen kilometrin päästä Etelä-Suomesta. Hirven- ja peuranliha varataan pakkaseen metsästysseurueilta syystalvella. Lampaan- ja hevosen liha elää renessanssi-aikaansa asiakkaitten ruokapöydissä.

-Nykyisin suositut lihojen marinadit valmistetaan maatilamyymälän tiloissa Virenojalla, kertoo Juha Meronen. Marinadin pohjana käytetään rypsiöljyä. Lihan perusmausteena hän kehottaa haastattelijaa käyttämään vanhanaikaisesti suolaa ja pippuria. Silloin niin naudan, possun kuin siipikarjan lihan oma maku tulee parhaiten esiin. Lampaan marinadiin voi laittaa näiden lisäksi esimerkiksi yrttejä. Kun jutun tekijällä on pakkasessa ennen juhannusta Metsolankujalta ostettuja strutsin rintaleikkeitä, neuvoo Juha maustamaan ne naudanlihan tapaan pihvimausteilla ja ripauksella suolaa. Strutsin tai villisianlihamakkaran, Willigrillin, päälle riittää grillauksen jälkeen nokare sinappia maun mukaan.

Lähialueelta tulevien eläinten teurastuksen hoitaa Orimattilassa Hannu Vainion Teurastamo Oy. Sieltä valmistukseen tulevat makkaroitten ja palvilihan raaka-aineet siirtyvät sisätiloiltaan uutuuttaan hohtavaan valmistamoon Lahden Sopenkorpeen. Meroset vuokrasivat viime talvena entisestä Liha-Heinosen lihatehtaan tiloista noin 400 neliötä hallitilaa, joka on remontoitu nykyaikaa vastaavaksi lihan- ja makkaroitten valmistamoksi. Isäntäväen lisäksi Meronen työllistää neljä-viisi henkeä riippuen vuodenajan kiireellisyydestä.

Asiakkaiden makutottumukset muuttuvat ja heidän maustamistoiveitaan pitää makkaroissa testata samoin omia maustamistapoja. Makkaroitten maustamiseen halutaan nykyisin voimakkaitakin mausteita. Lihatuotteiden jalostuksessa Juha Meronen on edelleen yhteistyössä Helsingin yliopiston Viikin elintarviketeknologian laitoksen kanssa. Mutta hän suosittaa edelleen pitämään ruoan valmistuksessa huolta siitä, että raaka-aineen perusmaun tulee ruokailijan makuhermoissa esiin.

Marja-Liisa Niuranen

AJANKOHTAISTA -arkisto

tammikuu 2018

joulukuu 2017

marraskuu 2017

lokakuu 2017

syyskuu 2017

elokuu 2017

kesäkuu 2017

toukokuu 2017

huhtikuu 2017

maaliskuu 2017

helmikuu 2017

tammikuu 2017

joulukuu 2016

marraskuu 2016

lokakuu 2016

syyskuu 2016

elokuu 2016

heinäkuu 2016

kesäkuu 2016

toukokuu 2016

huhtikuu 2016

maaliskuu 2016

helmikuu 2016

tammikuu 2016

joulukuu 2015

marraskuu 2015

lokakuu 2015

syyskuu 2015

elokuu 2015

heinäkuu 2015

kesäkuu 2015

toukokuu 2015

huhtikuu 2015

maaliskuu 2015

helmikuu 2015

tammikuu 2015

joulukuu 2014

marraskuu 2014

lokakuu 2014

syyskuu 2014

elokuu 2014

kesäkuu 2014

toukokuu 2014

huhtikuu 2014

maaliskuu 2014

helmikuu 2014

tammikuu 2014

joulukuu 2013

marraskuu 2013

lokakuu 2013

syyskuu 2013

elokuu 2013

kesäkuu 2013

toukokuu 2013

huhtikuu 2013

maaliskuu 2013

helmikuu 2013

tammikuu 2013

joulukuu 2012

marraskuu 2012

lokakuu 2012

syyskuu 2012

elokuu 2012

kesäkuu 2012

toukokuu 2012

huhtikuu 2012

maaliskuu 2012

helmikuu 2012

tammikuu 2012

joulukuu 2011

marraskuu 2011

lokakuu 2011

syyskuu 2011

elokuu 2011

heinäkuu 2011

kesäkuu 2011

toukokuu 2011

huhtikuu 2011

maaliskuu 2011

helmikuu 2011

tammikuu 2011